„Dorel” lovește din nou! Culmea incompetenței vine de la Vaslui. Angajații statului care se ocupă de modernizarea sistemului de irigații au făcut un proiect în care au inclus o piesă importantă, care nu se mai fabrică de treizeci de ani.
Între timp livezile se usucă, iar fermierii pierd investiții de milioane de euro. „Cifra asta, doisprezece, este de vină, de nu se montează hidroforul adus tocmai de la Tulcea, că nu scrie 16 și scrie 12.”
„Dorel” lovește din nou! Pomicultorii din Vaslui sunt disperați
Livezile rămân fără apa salvatoare! Fermierii arată cu degetul spre Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, instituția care administrează infrastructura de irigații. Angajații statului au făcut un proiect în care au inclus un hidrofor care nu se mai fabrică.
„S-a lansat comanda pentru acest hidrofor dar din păcate de peste treizeci de ani nicio societate românească nu produce aceste hidrofoare”,
Citește și: Sfârșit dramatic pentru doi tineri care au mers la scăldat! Copiii și-au pierdut viața în apele râului Olt
Pe arșița sufocantă livezile se usucă fără irigații.
„S-ar putea numi un strigăt de disperare a unui om care a investit foarte mult și care efectiv nu poate nu poate să facă nimic datorită unor oameni care nu vor să înțeleagă că este o investiție materială, dar și sufletească”,
a mărturisit Valeriu Popa, legumicultor.Cu lacrimi în ochi acest fermier din Vaslui își strigă disperarea în timp ce privește neputincios cum munca de o viață se duce pe apa sâmbetei. 600 de hectare cu pomii fructiferi au nevoie disperată de irigații.
Citește și: Copil de 13 ani, vândut de tată ca sclav
„Acest măr nu va mai crește va rămâne la aceeași dimensiune. Pomul se va usca, suferă, și producția pentru anul acesta este compromisă. Valoarea un milion cinci sute de euro a costat toată investiția. Suntem datori la bănci cu două milioane și ceva de lei, pe zece ani și nu putem efectiv să facem absolut nimic. Ne chinuim și mai irigăm cu o cisternă”, a mai spus fermierul.
Piesa salvatoare ar putea fi livrată doar în toamnă, ceea ce nu-i încântă deloc pe fermieri
Fermierii au investit și ei în sisteme de irigații dar e nevoie ca lucrarea să fie finalizată de stat.
„Fructele pe care le vedeți trebuiau să aibă un calibru de 60,70 ele având acuma un 30, la jumătate. Ele sunt multe și din cauza lipsei de apă au rămas foarte mici. Pierd livada. Noi ne aflăm într-o livadă de piersici, dar am prunii care suferă, mărul 50 de hectare de mări care, tot la fel, fără apă se usucă”,
a completat Bogdan Manea, un alt pomicultor din Vaslui.Hidroforul de care este nevoie se mai fabrică doar în Austria și Turcia, însă doar pe comandă. În cel mai bun caz instalația va ajunge la noi în țară în toamnă, adică mult prea târziu.