O serie de filmulețe trucate, în care apar mai marii țării, circulă intens pe rețelele de socializare și stârnesc îngrijorare printre politicieni. Este rodul inteligenței artificiale, care îi transformă pe aceștia în lăutari sau actori în scene comice, doar că fenomenul a devenit periculos, o recunosc și experții, astfel că legea i-ar putea pedepsi direct cu închisoarea pe cei care creează un astfel de conținut.
Astfel de videoclipuri, în care Liviu Dragnea a trecut de la cratiță la acordeon, iar președintele Klaus Iohannis a devenit lăutar, fac deliciul internauților. În alt filmuleț, victima deepfake-ului este Gabriela Firea, acompaniată, evident, de fostul ei șef de partid. Cineva a făcut o veritabilă scenetă în care Dragnea joacă rolul parcagiului, iar Iohannis pe cel al șoferului gata să-și facă legea în trafic. În scenă intră alt personaj, întruchipat de premierul Marcel Ciolacu.
„Le dăm acestor aplicații puțin din vocea persoanei respective, pe care vrem să o trucăm, și niște cadre video ca acea aplicație să înțeleagă mai bine despre cine va fi vorba în materialul pe care îl vom crea și se creează un script, se manipulează vocea și apoi este orice clip ne dorim”, spune Robert-Nicolae Feraru, expert social media.
Doar că de la amuzament se poate ajunge la ceva mult mai grav, spun specialiștii. De multe ori se transmit unele mesaje și sunt destui cei care nu disting că au în față un trucaj.
„Este o linie foarte fină în a consuma un conținut doar care să ne facă să zâmbim și un conținut care ne poate duce pe o pantă greșită a dezinformării”,
mai spun experții.Iar politicienii se tem cel mai tare de asta.
„Riscăm foarte tare, în contextul anului electoral 2024, să ajungem la dezinformări masive. Nimănui nu i-ar conveni să se trezească la un moment dat, să vadă fața lui spunând lucruri pe care nu le-a spus niciodată”, spune Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării.
Tocmai de aceea parlamentarii se grăbesc să voteze o lege care reglementează fenomenul.
„De acum încolo, după ce apare legea, dacă va fi promulgată, trebuie să scrie acolo că este o ipostază imaginară, adică nu toată lumea zice: ia uite mă ce face Ciolacu și ce face nu știu care și ce face președintele Iohannis. Adică nu e în regulă”, explică Eugen Bejinariu, deputat PSD și inițiatorul legii.
Altfel pot fi pedepsiți cu închisoarea de la șase luni la doi ani pentru crearea de conținut deepfake, iar cei care distribuie filmările amendați penal. Proiectul a trecut de Comisia de Tehnologie a Informației. Urmează votul în plenul Camerei Deputaților, apoi legea ar putea fi promulgată de președinte.