Românii de la țară, care vor să își rotunjească veniturile, au început să cazeze turiști în propriile locuințe. Un astfel de concept a fost dezvoltat în Vama Buzăului, din județul Brașov. Aici oamenii își întâmpină oaspeții în camerele libere pe care le au în casă, iar unii proprietari își poftesc musafirii și la masă. Programul „Camere la munte” a fost dezvoltat la nivel național iar spațiile de cazare sunt acum autorizate de Ministerul Turismului.
După 12 ani de muncă în Spania, Iuliana s-a întors acasă în Vama Buzăului și împreună cu soțul ei au decis să facă o afacere proprie. Au deschis un punct gastronomic local iar apoi s-au dezvoltat și au început să cazeze o parte din turiștii care veneau la ei să ia masa: „Turiștii cereau și cazare peste noapte și atunci ne-am gândit să închiriem trei camere, pe care le avem la dispoziție în partea de sus, iar în partea de jos locuim noi.
Așa au ajuns să se înscrie în programul „Camere la munte”, un concept care le permite să cazeze oaspeți în dormitoarele libere pe care le au la etajul casei.
„Localnicii pot închiria cel mult cinci camere din propria locuință pentru a se putea înscrie în acest program, iar turiștii care vin aici au parte de absolut tot confortul. Au paturi duble, televizoare, dar și băi proprii, cu tot ce au nevoie”, a transmis Adrian Jătăreanu, corespondent Kanal D.
Livingul familiei a devenit acum loc unde turiștii pot lua masa pe timp de iarnă.
În sezonul cald, bucatele delicioase pot fi savurate și pe terasă. Pe lângă mic dejun, oaspeții pot savura aici prânzul și cina, contra cost.„O ciorbă de porc cu afumătură, care conține cartofi, legume și ciolan de porc afumat de noi, de casă. După aceea am pregătit pentru felul doi o tocană de porc foarte bună, cu carne la garniță și mămăligă, și salată”,
Un meniu complet, care conține o ciorbă, un fel principal și un desert, costă 90 de lei de persoană, iar cazarea într-una dintre camere: 250 de lei pe noapte.
Și Nicoleta s-a înscris în programul „Camere la munte”, după ce a transformat fostul atelier de fierărie al socrului într-un punct gastronomic local, cu spații de cazare la mansardă. Turiștii au parte aici de experiența traiului la țară, ceea ce îi face să revină în vacanțe: „Sunt foarte încântați când vin, că vor să vadă și animalele, mai ales când vin cu copiii. Îi ducem la iepuri, la vacă, la porc, la găini, câine, deci toate le vizitează.”
După conceptul gastro-local, autoritățile din Vama Buzăului au dezvoltat și programul „Camere la munte”.
„În momentul de față, undeva la peste 50 de locuri de cazare sunt în conceptul „Camere la munte”. Ele sunt clasificate, autorizate de către Ministerul Turismului”, spune Tiberiu Chirilaș, primar Vama Buzăului.
În jur de 200 de mii de turiști vizitează anual comuna Vama Buzăului.