Sistemul de sănătate stă să se prăbușească după ce și medicina de familie se află la un pas de colaps. Asta pentru că medicii de familie nu mai pot financiar vorbind să își țină cabinetele deschise, deoarece Casele de Asigurări de Sănătate nu le-au virat plățile integrale pentru luna octombrie. Nici pentru decembrie nu sunt șanse prea mari. Victimele colaterale în acest război sunt evident pacienții, care ar putea să fie taxați pentru vizita la medic, chiar și pentru o simplă rețetă.
„Bună dimineața! E deschis, dar nu putem lucra. Suntem în grevă astăzi”. În această situație sunt mii de pacienți din județul Mureș. Oamenii se duc la cabinetele medicilor de familie și se lovesc de refuzuri.
„Afișul este pus pe ușă, am anunțat telefonic pe cei pe care puteam să îi contactăm să nu se mai deplaseze până aici. Dorim să fim plătiți pentru ceea ce am muncit în luna octombrie”, a declarat Ileana Mihăescu, medic de familie.
„Am pus foarte multe întrebări, am solicitat, am rugat și am fost tratați cu o aroganță extraordinară din partea CNAS, nu am primit niciun răspuns”, a declarat Iulia Băilă, președinta patronatului medicilor de familie din Mureș.
Medicii au anunțat că vor renunța la măsurile luate după ce își vor primi banii
Blocajul financiar persistă din luna august. Acum, se apropie termenul pentru decontarea cheltuielilor pe noiembrie, însă mulți medici nu au primit banii nici măcar pe luna octombrie.
„Nu s-a făcut niciun fel de plată, abia în septembrie. Au fost județe unde s-a plătit parțial, județe unde a fost integral după 1 septembrie. În luna septembrie, iarăși s-a întârziat", a declarat Cosmin Alexandrescu, președinte asociația profesională a medicilor de ambulatoriu.
Cabinetele de medicina familiei au început să acumuleze nu doar restanțe la plata salariilor, ci și penalități de întârziere pentru neachitarea facturilor la utilități și furnizorii de consumabile. Ca peste tot în țară, și medicii de familie din Buzău vor să aplice taxe pentru toate serviciile oferite asiguraților.
„Deci tot ceea ce înseamnă adeverință, completarea unor acte pentru terțe instituții sunt taxabile. Ar putea să intre consultația la cerere, consultația neprogramată", a declarat Angela Mazdrag, președinte patronatul medicilor de familie.
Între timp, Casa de Asigurări a anunțat printr-un comunicat de presă că începe să vireze banii către cabinete, însă medicii de familie nu vor renunța la masurile luate decât după ce își vor primi banii.