Fermierii români trăiesc o adevărată dramă! Roșiile românești ajung la groapa de gunoi. Este realitatea tristă la care au devenit martori chiar cei care le produc, respectiv fermierii. Deși muncesc până la epuizare, oamenii nu au unde să își vândă producția, așa că munca de peste un an ajunge abandonată în câmp.

„Când am venit aici am început să plâng. Am plâns, că muncește săracu și n-are unde să le ducă.

Le aruncă! Muncim degeaba. Uitați, curg apele pe noi!”, a spus cu lacrimi în ochi bunica Elena.

În comuna Vărăști, județul Giurgiu, oriunde îți arunci privirea în sutele de solarii, fermierii muncesc cât e ziua de lungă. Acum, în plin sezon al roșiilor, în loc să culeagă roadele oamenii le aruncă la gunoi.

Fermierii români trăiesc o adevărată dramă! Fermierii nu au unde să vândă producția, așa că aceasta ajunge la gunoi

Bunica Elena face agricultură de când se știe. Ar vinde roșiile pentru care muncește din luna ianuarie oriunde, doar să câștige un bănuț de pe urma lor, doar că nicăieri nu se găsește un loc și pentru ea.

„Ne-am chinuit cu ele, nici sămânța nu scoatem, cel puțin de pe ele. Din ianuarie, ca să stai să învelești, să dezvelești, să uzi... ce să le facem.

E păcat! Te uiți la ele săracele, parcă plâng ele, dar noi”, a mai spus Elena Ungureanu.

În Vărăști agricultura e o tradiție ce s-a moștenit din generație în generație, așa că și nepotul bunicii Elena, Aurel, cultivă roșii pe câteva zeci de hectare. Deja două tone au ajuns la gunoi, în câmp.

Citește și: Cum îți dai seama dacă roșiile din piață sunt sau nu românești?

„Uitați cum stă, s-a stricat că nu avem unde să o vindem. Am mers la piață, am stat trei zile cu ele, nu s-au vândut. Am venit înapoi, am aruncat și baxuri, zece butoaie am aruncat pe câmp. Două tone jumătate le țin de trei zile aici, azi a patra zi”, a spus și Aurel, un alt fermier din comună.

Legumicultorul a încercat să le vândă în angroul Pucheni din Capitală, doar că acolo intermediarii ofereau un preț de nimic.

Acum multe din solariile din Vărăști abundă în roșii gata coapte pe care nimeni nu le vrea. Deja mai mulți fermieri din comună și au abandonat producția în solar. Nimeni nu le mai culege.

Fermierii dau vina pe importuri pentru că nu au piață de desfacere pentru produsele românești

Deși muncesc zi lumină ca să obțină o recoltă cât mai frumoasă, fermierii se plâng de un inamic greu de învins: importul.

Roșiile care vin din afară sufocă piața și nu îi mai lasă pe cei care trudesc din greu să vândă măcar cât să trăiască.

„Suntem terminați noi cei mici. Importurile ne-au terminat. Ei trebuiau să oprească importurile cât timp avem noi producții”, a concluzionat Mihai Alexandru, legumicultor.

Citește și: Pesticide și de 10 ori mai mari în fructele din piețe

Programul „Tomata” care împlinește anul acesta șase ani și în care s-au înscris mulți localnici ar fi trebuit să le aducă vânzări record fermierilor români, în schimb s-a întâmplat exact opusul se plâng fermierii. În cinci ani statul român a alocat peste un miliard de lei pentru programul „Tomata”, în care s-au înscris peste o sută de mii de fermieri.

În această perioadă importurile de roșii au crescut cu treizeci la sută și astfel statul român a eșuat încă o dată în a-și ajuta fermierii. În urma lor rămâne acum doar un câmp unde zac zeci de tone de roșii aruncate.