Eveniment care simbolizează momentul în care apostolii săi, prezenți pe muntele Tabor, au realizat că El nu este doar un profet al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.

Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului își are originea la începutul secolului al IV-lea, când Sfânta Împărăteasă Elena a construit o biserică pe muntele Tabor. Sărbătoarea este menționată în documente din prima jumătate a secolului al V-lea și s-a răspândit pe scară largă datorită deciziei Papei Calist III.

În calendarul ortodox din 2024, această zi este marcată cu cruce roșie pe data de 6 august.

Rugăciune pentru împlinirea dorințelor

„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu. Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea
va fi în continuare un coșmar. Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie”.
Amin.

Tradiții și superstiții

- fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba;

- în această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul;

- femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi

- data de 15 august este ultima zi când se culeg plante medicinale bune de leac.

Citește și: VIDEO Oamenii iau măsuri disperate din cauza secetei. Localnicii au pornit cu sape și cazmale pe dealuri

- tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară. Praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos este, prin excelenţă, sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului trecător la bunătăţile veşnice.

- se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiti, o să aibă dureri de burtă;

Rugăciunea de Schimbarea la Față a Domnului

„Doamne Iisuse Hristoase mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi. La ceas de mare sărbătoare te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu. Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar. Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie”.

Citește și: VIDEO Un cunoscut medic din Capitală și-a compromis cariera, după ce a luat șpagă de la un pacient. Ce sumă a cerut doctorul

Pe 6 august 2023, în ziua Schimbării la Față a Domnului, credincioșii oferă fructe de sezon sfințite, precum mere, prune, pepene, struguri și colivă, dar și pachete cu preparate din icre și pește. Deși sărbătoarea cade în Postul Sfintei Marii, este permis consumul de pește, ulei și vin. Este important ca toate darurile să fie sfințite de preot și să fie oferite cu suflet.