Planeta s-a încălzit amenințător de mult. După avertismentul că temperatura medie a oceanelor a atins un periculos record de căldură, Agenția Europeană de mediu anunță că țările europene trebuie să se pregătească pentru riscuri catastrofale generate de schimbările climatice.

Furtuna cu urmări de dimensiuni apocaliptice este doar cea mai recentă urmare a schimbărilor climatice. Furtuni record au măturat cu furie planeta de la un capăt la altul în fiecare zi din martie, dar și în februarie, declarată cea mai caldă din istorie.

Fenomenele meteo extreme, inundații, tornade, vijelii, valuri amenințătoare, sunt consecința directă a încălzirii fără precedent a oceanelor.

Temperatura medie globală a suprafeței mării a atins 21,6 grade celsius în februarie, depășind recordul anterior de 20,98 de grade, stabilit în august anul trecut, potrivit Copernicus, serviciul care analizează schimbările climatice și impactul asupra oamenilor. Pe măsură ce oceanele se încălzesc, căldura acestora generează furtuni și uragane tot mai puternice, dar și ploi mai abundente.

Toate sunt o amenințare directă la viață, atât cea din oceane, cât și a omului, avertizează climatologii.

„Țările europene trebuie să se pregătească pentru riscuri catastrofale, generate de schimbările climatice”, este avertismentul fără precedent făcute Agenția pentru Mediu a Uniunii Europene, care spune că inundațiile majore și valurile de căldură reprezintă un risc pentru întregul continent. Numai pierderile economice din cauza inundațiilor de coastă ar putea depăși un trilion de euro pe an, în cazul în care nu se iau decizii la nivel

politic și legislativ, anunță Agenția de Mediu, în cel mai recent raport.