Ne paște o scumpire a pâinii, spun producătorii de cereale și cei din panificație. Din cauza secetei și a căldurii nefirești, fermierii abia reușesc să pună plantațiile de toamnă. Mai grav este că grâul abia semănat nu dă deloc semne că încolțește, așa cum trebuie să se întâmple la sfârșit de octombrie, iar lipsa precipitațiilor ar putea compromite întregul an agricol.

„Contează foarte mult făina ca să iasă un produs cum trebuie. Dacă nu avem o făină bună nu ne iese ceea ce trebuie”, spune un brutar.

[Sursa: Captură NEWSTIME]

De o jumătate de tonă de făină are nevoie o brutărie din comuna Mărăcineni pentru a produce cel puțin o mie de pâini pe zi, atât cât este cererea în magazinele de desfacere pe care le aprovizionează.

Folosește numai făină albă de calitate, din care prepară trei tipuri de pâine coaptă la vatră.

„Făină românească de la noi din țară, de cea mai bună calitate. 400-500 de kilograme pe zi de făină(n.red. folosește brutăria)”, mai spun angajații.

Brutăriile  își permit să mențină prețurile neschimbate la pâine atât timp cât încă folosesc materia primă din stoc. Acolo unde făina a fost cumpărată cu cel puțin doi lei kilogramul în cantități mari, o pâine de cinci sute de grame nu costă mai mult de trei lei. Prețurile nu vor rămâne mult timp așa, cred brutarii, din cauza problemelor din agricultură cauzate de secetă și căldura nefirească din octombrie.

„Dacă se va scumpi(n.red. grâul și făina), se vor scumpi toate, și pâinea și totul din panificație”, mai spun aceștia.

Din păcate vin deja vești proaste dinspre agricultorii din sud estul țării, unde seceta face ravagii pe câmp.

Grâul semănat în această perioadă, pe un sol extrem de uscat, nu va răsări fără niciun strop de ploaie. Fermierii sunt la mila naturii.

„Semănat în 2023. Uitați cum arată solul, plin de bolovani, praful se ridică câțiva metri în sus. Până la prima ploaie va rămâne în pământ ca și cum ar fi la noi în magazie sau în sacul de semințe”, spune un agricultor.

Georgian Calotă, un fermier din comuna Balta Albă spune că abia la sfârșitul anului vom ști sigur dacă vom avea grâu sau nu în vara anului viitor. În cazul în care semnalele vor fi negative, automat va crește prețul la grâu și la produsele de panificație.

[Sursa: Captură NEWSTIME]

„Dacă nu se va face deloc, prețurile vor exploata clar, indiferent de influența din Ucraina, că acum există prețul ăsta de 80 de bani și datorită influenței din Ucraina. Terenul este uscat, am încercat să săpăm, să vedem, să verificăm, cel puțin 2, 3 dacă nu spre 4 metri e uscat cum vedeți la suprafață”, a mai precizat acesta.

Nu doar la înființarea culturii de grâu sunt probleme, ci și la rapiță. Aceasta a fost semănată în august și nu a încolțit decât pe terenurile irigate.