Sf. Maria 2023. Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, așa cum mai este cunoscut praznicul în popor, este una dintre cele mai importante sărbători din Biserica Ortodoxă.
La data de 15 august, creștinii ortodocși sărbătoresc trecerea la cele veșnice a sufletului Maicii Domnului. Potrivit legendei, la această dată, Iisus Hristos a luat cu propriile mâini spiritul Fecioarei Maria și l-a ridicat la cer.
Sf. Maria 2023: Tradiția de mult uitată. Ce trebuie să facă fetele în ziua de sărbătoare?
Adormirea Maicii Domnului este un praznic foarte important pentru români, astfel că de sărbătoarea de la mijlocul lunii august se leagă mai multe tradiții din bătrâni.
Unele dintre acestea au la bază dorința fetelor nemăritate de a-și găsi ursitul. Prin urmare, se spune că fetele care vor să descopere cine le este sufletul pereche, trebuie să poarte la sân, pe parcursul întregii zile de praznic, un fir de ferigă și să se roage la icoana Născătoarei de Dumnezeu, având în fața loc candela aprinsă.
Legenda spune că feriga, cunoscută în popor și cu denumirea de năprasnic, are putere de a aduce dragoste în viața tinerelor care îl poartă de Adormirea Maicii Domnului.
O altă legendă spune că fetele care vor să își afle sortitul trebuie să spele icoana Maicii Domnului cu apă și busuioc pe 15 august.
Ce nu trebuie să facă fetele de Sfânta Maria?
Tradiția din bătrâni spune că există o serie de lucruri pe care fetele nu trebuie să le facă sub nicio formă pe 15 august. Astfel, în această zi sfântă fetele nu trebuie sub nicio formă să își taie părul și să îl arunce de gunoi. De asemenea, acestea nu au voie să se scalde în ape curgătoare.
O legendă spune că nu este bine ca pe 15 august femeile să meargă înapoi, pentru că acest lucru o întristează foarte tare pe Fecioara Maria. Oamenii nu trebuie să aprindă focul în sobă în această zi, pentru că astfel estre atras ghinionul și bolile în gospodărie.
Citește și: Minivacanța de Sf. Marie 2023: Câte zile libere vom avea
Există obiceiuri și care îi vizează pe bărbați, nu doar pe reprezentantele sexului frumos. Aceștia trebuie să schimbe pălăria cu căciula în ziua de sărbătoare. Cei care încă mai poartă pălărie după data menționată sunt luați în râs de cei din jurul lor.
O altă legendă spune că dacă înfloresc trandafirii în ziua în care este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului va fi o toamnă lungă și călduroasă, iar dacă nu se întâmplă acest lucru există posibilitatea ca toamna să fie răcoroasă și să facă destul de repede loc iernii.