În Sibiu urmează să apară platani dreptunghiulari. În premieră națională, copacii de pe o stradă din oraș vor fi toaletați într-o formă inedită, la fel ca în capitalele europene. Arborii cu formă geometrică au devenit un adevărat subiect de dezbatere printre localnici.

Municipalitatea din Sibiu s-a hotărât să toaleteze copacii de pe strada Oțelarilor în urma nenumăratelor sesizări primite din partea sibienilor.

O parte dintre locatari s-au plâns de faptul că arborii plantați aici s-au dezvoltat foarte mult, crengile sunt prea mari, iar rădăcinile distrug fundațiile caselor. Primăria a venit cu o soluție iar tehnica aleasă este una folosită în premieră la noi în țară. La finalul toaletării, copacii vor avea coroana dreptunghiulară.

„Coroana arborelui va începe la 3 metri, ăsta e standard pentru pietoni, ca să poată să treacă fără probleme.

Va avea o dezvoltare de 5 metri longitudinal și trei metri în lateral”
, a explicat Ștefan Nica, arborist.  

În total, 40 de copaci de pe stradă vor căpăta noua formă.

„Nu prea îmi place, dar față de cum arată acum aici, tot e mai bine așa”, „Eu cred că mai trebuie gândit puțin la asta. Nu suntem cubiști, uitați-vă la noi cum arătăm, suntem frumoși.

Până facem un pom pătrat, mai bine facem altceva”, spun localnicii.

Pentru a realiza forma dreptunghiulară, în perioada următoare pe coroana copacilor va fi montat un cadru din bambus, cu rol de șablon. Potrivit reprezentanților municipalității, acesta va ghida formarea coroanei în anii următori. Forma copacilor a creat adevărate dezbateri pe stradă: „Rotund era altceva, adică să arate exact copacul.

Sub formă de con, nu sub forma asta, asta e o piramidă”, „În forma lui, pe care o știm. Este formă de copac, nu de pătrat, nu de dreptunghi”, „E mai interesant.”

Potrivit oficialilor, copacii vor ajunge la forma dorită în următorii 2-3 ani, iar lucrările de toaletare valorează aproape 30 de mii de lei.