Poluarea fură patru ani din viața bucureștenilor. Capitala bate record după record în ceea ce privește nivelul de poluare. Aerul otrăvit și lipsa spațiului verde fac zeci de mii de victime anual. Medicii pneumologi trag un semnal de alarmă: tot mai mulți tineri și persoane care nu fumează dezvoltă boli de plămâni.
Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din lume, în rând cu metropole din India.
„Iată ce fac și noi suntem aici și înghițim tot. Putem să spălăm praful, dar la plămâni nu pot să le fac nimic”,
Ca să fie complet cocktailul otrăvitor, adăugăm și lista spațiilor verzi. Betonul a înlocuit iarba iar cimentul sufocă pomii. Comisia Europeană recomandă 26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, dar un bucureștean nu are nici măcar zece.
„Spațiile verzi sunt cel mai bun filtru când vorbim în special de poluarea în suspensie. Aerul din București conține foarte multe particule în suspensie, PM-uri, așa se numesc ele. Sunt particulele de praf care practic se încarcă cu tot felul de substanțe nocive din atmosferă. Acestea ajung direct în plămânii noștri și nu mai pot ieși de acolo”, a explicat Oana Neneciu, expert în mediu.
Alex simte pe pielea lui consecințele poluării. Aerului toxic i-a declanșat mai multe alergii. Când vine vorba de limitele sigure pentru particulele de praf, Bucureștiul bate record după record.
Anul trecut, limitele au fost depășite de peste o sută de ori.Studiile recente arată că bucureștenii pierd patru ani din viață din cauza poluării iar, anual, aproape trei mii de locuitori ai Capitalei mor din cauza aerului nociv.
Expunerea prelungită la aceste noxe respiratorii dau pe termen lung niște probleme respiratorii foarte grave.
„Poluarea este cel mai mare ucigaș la nivel global, o spune chiar Organizația Mondială a Sănătății.
Bucureștiul este a cincea cea mai poluată capitală din Uniunea Europeană, după Varșovia, Zagreb, Atena și Sofia.