A fost o noapte de coșmar la Spitalul „Nicolae Brobănescu” din Capitală, unde peste o sută de copii au trecut razant pe lângă o tragedie după un incendiu izbucnit parcă din senin. Focul s-ar fi aprins la un transformator electric instalat în urmă cu un an. În vreme ce se fac anchete, spitalul și furnizorul de energie își pasează responsabilitatea.

Intervenția rapidă a pompierilor și prezența de spirit a directorului medical de la Spitalul de copii Robănescu au evitat la limită producerea unei adevărate tragedii.

Viața a optzeci și șase de copii cu vârste cuprinse între patru luni și șaptesprezece ani a fost pusă în pericol în momentul în care flăcările au izbucnit ca o torță. Focul s-a extins rapid la două mașini parcate în apropiere iar coridoarele spitalului au fost invadate de fum.

Incendiu la spital! Spitalul și furnizorul de energie pasează acum vina de la unul la altul, în timp ce părinții micuților sunt încă speriați

Martorii spun că totul ar fi pornit de la o explozie puternică. Până la sosirea pompierilor, cadrele medicale din spital s-au mobilizat rapid și au început să evacueze copiii și părinții. Mulți micuți erau cu probleme locomotorii, imobilizați la pat. Ei au fost primii scoși din perdeaua de fum și internați la Spitalul Marie Curie, care se află gard în gard cu Spitalul Robănescu.

Unii părinți, care erau acasă, au venit în grabă la spital cu inima îndoită după ce au aflat de dezastru, pentru a vedea în ce stare sunt copiii lor.

Citește și: Explozie și incendiu de la o bicicletă electrică

Potrivit datelor preliminare din anchetă o pană de curent ar fi avut loc la ora 20:05. De atunci ar fi existat două apeluri telefonice din partea spitalului către distribuitorul de energie electrică. Curentul a revenit la 21:35, moment în care transformatorul spitalului a explodat. La doar douăzeci de minute distanță, flacăra era atât de puternică încât zeci de vecini panicați au început să sune la 112.

Distribuitorul de energie electrică în schimb neagă orice pană de curent sau că ar fi avut vreo vină în cele întâmplate.

După ce un generator a fost adus pentru a alimenta spitalul, micuții pacienți au fost transferați înapoi. Au fost transportați cu ambulanțele și duși în brațe de părinți sau asistente. Cei mai mari au mers singuri, însă sprijiniți de părinții care încă nu au reușit să depășească clipele de panică.

Un dosar penal pentru distrugere din culpă a fost deschis în acest caz de Poliția Capitalei și urmează să se stabilească dacă se putea preîntâmpina acest incident care putea duce la o adevărată tragedie.