Un tren a ajuns în Gara de Nord din Capitală cu o întârziere de 450 de minute. Este recordul unei zile în care mai multe garnituri au pierdut sute de minute pe drum, iar cinci trenuri au fost anulate. În plus, mai mulți călători au fost mutați în microbuze pentru continuarea drumului, totul după ce un marfar încărcat cu cereale a deraiat în județul Dolj.

450 de minute de întârziere peste durata și așa mare a călătoriei între Arad și București.

„Noi avem avion diseară și ba chiar vorbeam în tren că ne bucurăm că ne-am luat o marjă de mai bine de 12 ore, să nu pierdem avionul. Am avut noroc cu această marjă, că altfel nu știu ce ne făceam. Am citit, ne-am uitat la seriale, am dormit. Nici noi nu mai știam ce să mai facem”, povestește o femeie care s-a aflat în trenul cu pricina.

Călătorii au contabilizat întârzierea ca pe un veritabil record: „Asta va intra în recordul care a ajuns la 7 ore și jumătate, 8 ore”, „Ce să zic? Se întâmplă și incidente de genul ăsta, noroc că vin de la Timișoara, am fost la vagon de dormit, a fost lejer. Am primit cafea, a fost bine, bine că am ajuns.”

Trenul de Craiova a întârziat 225 de minute: „Patru ore, colosal de mult, insuportabil, nervi, stres și așa mai departe”, „Nemaipomenit! În țara lui Papură Vodă se poate întâmpla orice”, „Foarte greu, foarte greu. Greu de tot se mișcă, CFR-ul ăsta e în urmă rău de tot”, „Ce să faci? Stai patru ore în gară ca să mergi cu trenul?”, „Am pierdut legăturile.”

Lista întârzierilor e mult mai lungă, iar trenul internațional de la Budapesta a ajuns în București cu o întârziere de 205 minute: „E bătaie de joc”, „Cam greu cu un copil mic, tocmai de la Oradea.”

Unii călători au coborât din tren și au fost transportați cu autobuzele, doar că și acestea ar fi adunat întârzieri. Nici în gară nu a fost mai ușor, se plâng oamenii: „Suntem foarte supărați, să știți.

Nimeni nu ne-a anunțat nimic, nimeni nu ne-a spus nimic și noi stăm aici, așteptăm. Au zis că vreo trei ore trebuie să stăm și noi mergem tocmai la Reșița. Și din Caransebeș cine știe dacă mai prindem sau nu legătura, și atunci ce facem, stăm ca proștii aici”, „Mergem la Timișoara, la muncă și cu autobuzul am venit până la Craiova și la Craiova continuăm cu trenul, nu avem alt transport.
Așteptăm, ce să facem. Ne-am dus la bilete, nu ne-a dat că au zis să vadă ce fac.”

O femeie de pildă, înconjurată de bagaje, trebuie să ajungă în vestul țării: „De la ora 8 așteptăm. Are 100 de minute întârziere, mergem la Timișoara. Nu pot să stau atâtea ore în picioare, să stau aici în frig. Eu am înnebunit dacă mi se anulează, că diseară n-are cine să mă aștepte la Timișoara, la trenul de 10.”

Cauza întârzierilor și a trenurilor anulate este în comuna Leu, la 30 de kilometri de Craiova. Accidentul a avut loc în jurul orei 1, când 9 vagoane de marfă au deraiat, iar alte două s-au răsturnat. Trenul marfar privat avea în total 35 de vagoane încărcate cu cereale.

Lucrările în zonă ar putea dura o perioadă mai lungă, așadar și zilele următoare călătorii de pe ruta Craiova-Caracal și viceversa vor ocoli zona deraiată la bordul microbuzelor.