Șoferii depistați de polițiști sub influența substanțelor interzise sau cu o concentrație mare de alcool în sânge ar putea rămâne fără permis până la zece ani. Un proiect de lege aflat în dezbatere prevede interzicerea anumitor drepturi de către judecători și eliminarea posibilității ca șoferii prinși pe picior greșit să scape doar cu amendă penală.

Dorian Popa, Guess Who și chef Foa sunt doar trei dintre șoferii care au picat testul antidrog atunci când au fost opriți de polițiști.

Sunt cercetați acum în dosare penale pentru conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive, iar până la finalul cercetărilor au rămas pietoni. În cazul lui Dorian, rezultatele au arătat prezența canabisului în organism, iar la Guess Who cocaină. Chef Foa, în schimb, consumase ambele substanțe și avea asupra lui și patru joint-uri.

Potrivit legii în vigoare, șoferii depistați băuți sau sub influența substanțelor psihoactive la volan riscă închisoare de la unu la 5 ani sau amendă penală.

De cele mai multe ori, dacă își recunosc vina, cei vizați de astfel de dosare se aleg doar cu o pedeapsă cu suspendare. Același lucru s-ar putea întâmpla și cu aceste vedete care au ajuns să se căiască chiar și în fața fanilor, iar la finalul pedepsei s-ar putea urca din nou la volan.

„Îmi cer scuze tuturor celor care mă urmăresc, tuturor celor care își încep diminețile cu vlog-urile mele.

Am greșit indiscutabil. Îmi pare nespus de rău că prin ceea ce am făcut am dat un exemplu negativ”, spune Dorian Popa într-un vlog recent.

Mai marii țării sunt însă nemulțumiți de actuala lege și vor reguli mai drastice în ceea ce privește consumul de alcool sau stupefiante la volan. Un proiect de lege depus la Senat ar putea să le interzică șoferilor depistați pozitiv la substanțe interzise sau cu o concentrație de peste 0,80 de grame per litru alcool pur în sânge să nu mai conducă până la

10 ani. În plus, este exclusă și posibilitatea ca ei să scape cu o banală amendă penală.

„Dacă te-ai urcat băut sau sub influența stupefiantelor la volan și ai fost condamnat pentru asemenea infracțiune, fără accidente rutiere, te-a prins la volan, ai 0,80 alcoolemie la mie este infracțiune și ești condamnat. Poți să iei cât consideră instanța, chiar cu suspendare, dar îți poate interzice dreptul de a conduce zece ani de zile”,

spune Robert Cazanciuc, senator PSD.

Modificările legii sunt însă departe de a deveni realitate. Proiectul trebuie să treacă de Senat, Camera Deputaților și să fie aprobat și de președintele Klaus Iohannis.