Una vede ministrul sănătății, alta resimt pacienții și studenții care urmează să lucreze în sistem. Alexandru Rafila consideră că spitalele românești oferă servicii tot mai bune, iar nota oferită de ministru sistemului sanitar este una consistentă, care ar permite și o bursă de merit pentru sănătatea românească.
„Cred că nota pentru sistemul de sănătate din România e undeva între șapte și opt, dar să știți că de multe ori nu nota este importantă, ci trendul, iar din punct de vedere al trendului suntem cu siguranță pe un trend crescător”,
Ministrul notează între șapte și opt sistemul medical de la noi. Ce spun pacienții? Facem o prima oprire în estul țării.
„Eu cred că între trei și patru la noi în spital”, „Nu mai aveam încredere, te duci viu și vii mort”, „Nu dau nicio notă”, se plâng românii.
Ne mutăm în vest. Alexandra e studentă la medicină în anul întâi. Urmează să lucreze în sistem, dar e sinceră când vine vorba de modul în care percepe realitatea.
„Un cinci cu indulgență, având în vedere că în anumite zone tratamentele sunt mai bune decât în altele”, crede studenta.
Părerile pacienților sunt împărțite iar notele sunt cuprinse între cinci și opt.
„Suna foarte mult, nu știu de ce”, „Din ora unsprezece s-a făcut ora unu și tot așa, mai mult de cinci nu. Eu știu că dacă te programezi la ora unsprezece... hai, cinci minute, plus minus, dar totuși să ne respectăm”, „Să zicem opt”, mai spun oamenii.
Însă nu toți dau vina pe medici. „Multă așteptare, mai mult au bieții doctori de scris, decât de consultat”,
Pacienții nu uită însă de corupție, de dotările proaste și de nepăsarea unor cadre medicale. Anul acesta, moartea Alexandrei, o tânără mamă ignorată de medicii din Botoșani, a stârnit revoltă și a scos la iveală din nou hibele sistemului, unul care lasă pacienții fără aer.