La o săptămână după ce s-a dezlănțuit infernul în Ferma Dacilor din Tohani și opt oameni au fost uciși de flăcări, patronul pensiunii a fost reținut. Controversatul om de afaceri nu ajunge singuri după gratii, ci alături de cei doi administratori, în acte, ai pensiunii.

Cornel Dinicu anticipa arestarea lui în ultima zi din an, când a dat publicității o scrisoare pe care o numea „spovedanie publică”.

În dosarul incendiului mai sunt cercetați actualul și fostul primar, dar și șefa Direcției de urbanism din primărie.

După ore întregi de audieri, procurorii au decis să-l rețină pentru 24 de ore pe Cornel Dinicu. În arest vor ajunge și doi asociați ai afaceristului, administratorii din acte ai pensiunii. Sunt acuzați de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru.

„Am înțeles că după înmormântarea fiului urmează să fiu arestat. Mesajul acesta e spovedania publică pe care nu mă așteptam să o fac vreodată, e durerea unui tată care își îngroapă fiul, e durerea unui prieten care își îngroapă prietenii cei mai apropiați”, sunt cuvintele patronului fermei care a ars ca o torță, postate înainte ca procurorii să îi calce pragul.

Afaceristul a povestit că Ferma Dacilor a apărut, culmea, în urma unei tragedii: „Un bun prieten mi-a murit de foarte tânăr, iar când au venit rezultatele analizelor

concluzia a fost că a murit intoxicat de mâncarea proastă din comerț. Atunci m-am gândit să îmi fac o fermă unde să produc lapte, ouă, carne, cârnați, brânză și să livrez către cinci sute de familii săptămânal materie primă pentru mesele lor. Pământul era extrem de ieftin la vremea respectivă, așa că am cumpărat și eu o bucată mică din ceea ce azi era Ferma Dacilor .”

Doar că după incendiul devastator care a luat opt vieți, autoritățile au descoperit că ferma fusese pusă pe picioare fără autorizație de construcție și a funcționat așa mai bine de un deceniu. Patronul are o explicație: „Nu aveam autorizație de construire tocmai pentru că nu aveam relații bune cu politicul. Am reușit intabularea clădirii prin instanță, după o perioadă semnificativă. A fost nevoie să dau în judecată ca să ajungem în legalitate.

Toți cei care au decedat nu erau clienți ai fermei, erau familie și musafiri care au fost găzduiți în casa privată, care nu avea autorizații pentru că nu era destinat închirierii. Nu știu ce urmează să se întâmple cu mine, dar tot trebuie să aflu cine ne-a ucis familia, apropiații.”

După perchezițiile făcute marți dimineață, Cornel Dinicu a fost dus la audieri la Secția de Investigații Criminale de la IPJ Prahova.

Tot acolo au ajuns și fostul primar din Gura Vadului, actualul edil, dar și o secretară din instituție. Cei trei funcționari publici sunt acuzați de fals intelectual și abuz în serviciu din pricina hârtiilor pe care le-ar fi întocmit pentru ca ferma dacilor să intre în legalitate. Se întâmpla asta după ce Consiliul Județean obținuse ordin de demolare în 2019.

Citește și: Hoți români, acuzați de răpiri peste hotare! Este vorba despre un fake news, care a creat isterie în Italia

„I s-a adus la cunoștință doar calitatea de suspect. Acuzația procurorilor este că această emitere a acestor certificate a dus în final la acest tragic eveniment. Este vorba despre certificate de extindere și de intrare în legalitate, ceea ce voi, presa, trebuie să știți este că domnul Dinicu era într-o procedură judiciară de intrare în legalitate, inclusiv într-o procedură litigioasă, cu mai multe dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată. Din punctul meu de vedere, tragedia de la ferma dacilor începe să se apropie din ce în ce mai mult de tragedia de la Colectiv. Am mari semne de întrebare cu privire la vina acestor funcționari. Amintiți-vă că deși domnul Piedone a fost acuzat, în final s-a ajuns la o soluție de achitare”, a declarat avocatul fostului primar, care a dat publicității și o filmare care, spune el, ar putea fi dovada că incendiul de la ferma dacilor a fost pus intenționat de cineva care ar fi vrut să-i facă rău patronului.

„Nu sunt specialist în domeniul incendiilor dar, raportat la modul de propagare al acestui incendiu, eu nu exclud varianta unei mâini criminale. Dacă era vorba despre o propagare din interior, din punctul meu de vedere, cred că focul se distribuia într-o altă formă, nu în formă în care apare în filmare”, a mai spus Adrian Georgescu.

De altfel, și psihologul criminalist Tudorel Butoi spunea că o mână criminală e ipoteza cea mai plauzibilă în cazul infernului din Tohani: „Mie nu-mi scapă imaginea flăcărilor de doi metri jumătate, combustiei rapide, combustiei spontane. Ce faci cu un reșou din ăla mort? Se supraîncălzește, cred, nu știu despre ce e vorba, în jurul lui realizează arderea, arderea se propagă și ai niște flăcărui pe acolo. Sigur că da, în funcție de materialul care este inflamabil și așa mai departe, în timp în timp se poate ajunge la incendierea șandramalei, cum s-a întâmplat acolo, dar una este eu să sesizez aceste lucruri din reșou, miros, temperaturi, să o tulesc de acolo, și alta este să fiu surprins la etajele superioare și să nu mai am niciun fel de șanse de a scăpa.”

Fostul primar și șefa de la Urbanism vor fi cercetați în libertate. Pe de altă parte, cea de-a opta victima incendiului nu a fost încă identificată.