Victor Hănescu, unul dintre cei mai buni tenismeni români și fost ocupant al locului 26 ATP, a fost invitat în ultima ediție a emisiunii „Invitatul de 12”, difuzată simultan pe Kanal D2 și Radio Impuls, duminică, de la ora 12:00. Victor Hănescu a discutat despre experiența sa în lumea tenisului, cât și despre rolul său în a fi un deschizător de drumuri pentru tânăra generație de tenismeni.

Citește și: Simona Halep, mesaj pentru Patrick Mouratoglou. Ce îi reproșează sportiva antrenorului francez: „Pentru greşeala lor eu sunt singura care plăteşte”

Printre subiectele abordate s-a numărat și situația Simonei Halep, care a primit o suspendare din tenis din cauza scandalului de dopaj în care este implicată. Cosmin Cernat i-a cerut invitatului său părere despre declarațiile lui Patrick Mouratoglou, fostul antrenor al Simonei Halep, care și-a asumat vina public pentru contaminarea tenismenei. Victor Hănescu este de părere că această declarație a venit prea târziu, în contextul în care putea să aibă aceeași reacție imediat după izbucnirea scandalului.

Cosmin Cernat: Nu pot să nu te întreb și despre Simona Halep. Am povestit ceva mai devreme despre ea și despre ce a făcut pentru România. Nimeni nu o să îi ia rezultatele niciodată. Tu cum vezi ieșirea lui Mouratoglou, când spune că „Doamne, eu sunt de vină”?

Victor Hănescu: Nu știu dacă zice că e de vină.

În primul rând, iese cam târziu să facă această mărturisire. Mă gândesc că poate ar fi trebuit să iasă atunci când s-au întâmplat lucrurile, când era totul cald. Putea să zică că are o echipă, că i-a recomandat niște vitamine sau ce erau, pe pachet e totul în regulă, a fost contaminat. Și eu dacă recomand cuiva un produs și pe etichetă e totul corect... Până la urmă, tot responsabilitatea sportivului rămâne.
Ar fi trebuit poate să iasă mai repede. Asta e din ce știm noi. Mai mult nu știm. Sunt tot felul de discuții. Pe lângă acel supliment s-ar fi văzut și alte lucruri. E clar că noi putem doar să ne dăm cu părerea. E clar că atunci când a fost la Mouratoglou, el a vrut să își pună echipa lui de oameni. Asta pare destul de normal la nivel mondial sau de academie.
Cum a ieșit acum, că oricum lui nu i se întâmplă nimic.

Victor Hănescu, despre rolul părinților în cariera sa: „N-am simțit presiune din partea lor”

Victor Hănescu este unul dintre cei mai buni tenismeni pe care i-a avut România. După o carieră de succes, el este acum antrenor și ajută alți copii să își urmeze visul.

În acest context, sportivul face cunoștință cu foarte mulți părinți, iar acest lucru l-a făcut să realizeze ce impact pozitiv au avut părinții asupra carierei sale. El a dezvăluit că niciodată nu s-a simțit presat de familie să facă performanță, ceea ce i-a dat o liniște, lucru pe care îl vede tot mai rar în zilele noastre.

Victor Hănescu: La final de carieră mi-am dat seama că am fost foarte norocos din prisma asta, pentru că ei au fost niște oameni care nu s-au implicat în tenis. Au fost momente când tatăl meu, după anumite meciuri, eu pierdeam și ieșeam dezamăgit de pe teren. Mă gândeam cum o să ajung jucător, dacă copiii ăștia mă bat. Tata îmi zicea: „Stai liniști, ai răbdare. Tu o să joci mai bine mai încolo, o să te dezvolți mai târziu”. Chestia asta poate mi-a dat o liniște, o încredere. N-am simțit presiune din partea lor. Lucru pe care îl vezi mai rar acum. Părinții sunt tot mai implicați în procesul ăsta de dezvoltare al copilului, fac programe, parcă ar fi niște manageri. Își pierd rolul de părinte.