Fenomenele extreme fac ravagii în America. Zeci de tornade care au lovit centrul Statelor Unite au lăsat în urmă case smulse din temelii și oameni disperați. În același timp, în sudul continentului furtunile violente și inundațiile au distrus totul în cale. Imaginile par desprinse dintr-un film de groază, ele sunt însă realitate. Milioane de americani au fost prinși în zone afectate de tornade în ultimele săptămâni.

19 astfel de fenomene au măturate șapte state din centrul țării. Vântul a bătut cu o putere uluitoare, de două sute cincizeci de kilometri pe oră. Casele oamenilor, smulse din temerii, sunt acum doar o amintire. Unii au reușit să se adăpostească din calea dezastrului în pivnițe, alții nu au avut același noroc și au ajuns sub dărâmături. Pe lângă tornade, unele zone au fost lovite și de grindină. Bucăți mari de gheață au căzut din cer.

În urma fenomenelor extreme din Statele Unite cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața.

În același timp, în Brazilia inundațiile au continuat să facă prăpăd. Imaginile în care se vede cum un cal s-a adăpostit pe acoperișul unei case din calea apelor s-au viralizat în toată lumea. Animalul a fost abandonat de proprietarii săi și a fost nevoie de intervenția autorităților pentru a-l salva. Celebra statuie „Hristos Mântuitorul” din Rio a fost luminată în semn de omagiu pentru cei peste o sută de oameni morți în urma inundațiilor catastrofale din Brazilia.

Vremea severă din ultimele zile a crescut numărul victimelor din orașele lovite de inundații. Pe lângă cei peste o sută de morți, alte sute de oameni sunt dispăruți și aproape o mie răniți. Peste 160 de mii de locuitori au fost nevoiți să și evacueze casele. Autoritățile sunt în stare de alertă ridicată și în următoarele ore, din cauza marilor pericole de inundații și alunecări de teren.

Cinci baraje de pe râuri importante riscă să se rupă.