La presiunea societății Guvernul a decis să amâne controversat a ordonanță de urgență contestată inclusiv de medicii legiști și de lucrători din poliție. Acesta este doar unul dintre miile de teste fals pozitive ieșite la drug test.

Acest tânăr din județul Ilfov a luat două pastile de paracetamol înainte de a se urca la volan. Nici în ruptul capului nu-și imagina că medicamentul pentru răceală îl va lăsa fără permis de conducere luni întregi.

„Am fost oprit din cauză că am depășit viteza legală, iar domnul agent de poliție m-a controlat cu aparatul drug test, iar rezultatul a ieșit pozitiv”

Guvernul a decis să amâne controversat a ordonanță de urgență

Și nu doar că a rămas fără dreptul de a conduce, ci a pierdut și oportunitatea de a se angaja ca șofer la o firmă.

„Nu s-a mai ținut, n-am mai reușit să mai fiu în punctul de a oferi un interviu de angajare pentru că a durat destul de mult. Au fost patru luni în care am așteptat după permis”

O situație pe cât de reală, pe atât de greu de imaginat pentru premierul României. „Ce ar trebui să facă un șofer român care rămâne fără permis, deși el a luat o simplă pastilă de răceală.

Nu s-a întâmplat până acum acest lucru. Știu și eu acest lucru, știți și dumneavoastră. Dumneavoastră îmi puneți o întrebare ca și când s-ar întâmpla acest lucru.”

Citește și: Oana Roman a trecut printr-o situație neplăcută. Vedeta nu a putut dormi o noapte întreagă din această cauză: „De ce oare să faci așa ceva? De ce?”

Totuși, în urma scandalurilor publice pe tema acestei ordonanțe de urgență potrivit unor surse guvernamentale, politicienii au decis să amâne aplicarea măsurilor și să modifice anumite articole.

„Vedem ce punct trebuie să modificăm joi în ședința de guvern cu aplicarea legii. Categoric răspunsul trebuie să fie între 48 și 72 de ore de la IML.”

Rezultat care este imposibil de dat în condițiile actuale într-un timp atât de scurt. De exemplu un șofer căruia i-au fost prelevate probele de sânge în Capitală poate aștepta și până la un an până să primească rezultatele.

Șoferii își cer drepturile

În acest context Ministerul Afacerilor interne a venit cu propunerea de creare a unor laboratoare de testare care să aparțină poliției române, unul la București și unul la Cluj care să fie operaționalizate în maximum o 120 de zile și acest punct a fost intens contestat de această dată de medicii legiști.

Ordonanța mai prevede și utilizare laboratoarelor private pentru aceste teste.

Ce nu vom face când șoferii săraci vor fi aduși la IML pentru că aici costurile sunt cele mai mici, iar șoferii bogați vor fi duși la privat unde vor avea și rezultatul mai repede”

Citește și: VIDEO Ce medicamente ies pozitive la drug test? Șoferii stau cu frică în trafic

Potrivit ultimelor informații vehiculate de guvernanți și la aceste prevederi ar urma să se renunțe, atât Institutul Național de Medicină legală cât și toate serviciile teritoriale aflate în subordinea sa ar trebui să intre într-un program accelerat de dotare cu fonduri de la banca mondială în valoare de 40 de milioane de euro.