Luni are loc prima aprobă la simularea pentru bacalaureat, însă liceenii privesc acest test mai degrabă ca pe o glumă. Spun singuri că nu sunt pregătiți, dar speră la note mari, iar dacă nu le vor obține sunt convinși că mai au timp să învețe până la examenul propriu zis. Dacă anul trecut 25% dintre liceeni nu au reușit să ia examenul de bacalaureat, acum nici măcar simularea nu mai e luată în serios: „M-am pregătit intens, eu sunt foarte bun la chimie, dar din păcate nu dăm chimie în liceul ăsta, asta e.
Anul trecut, 53 de licee au avut zero promovabilitate la BAC
Doar câteva zile îi mai despart pe elevii de clasa a 12-a de simularea pentru bac, doar că în loc să pună mâna pe carte, unii speră mai degrabă la un ajutor divin: „Mă aștept la un 10 la română, un 9 la geografie și un 9,90 la matematică, să fie. Doamnă ajută, sper că așa să fie!”
Dacă au învățat pe parcursul anului, rămâne însă de văzut. Pentru experții în educație, chiar și obținerea unei note de trecere va fi dificilă. O dovedesc rezultatele dezastruoase de la simularea pentru Evaluarea Națională: „Dacă ne uităm cum au fost simulările la clasa a 8-a spre a 9-a de la Evaluarea Națională, cred că ar trebui să vedem dacă ne-am învățat o lecție, la cât de pregătiți suntem cu câteva luni înainte, dacă nu cumva fușerim lucrurile și după aceea ne grăbim să îngrășăm porcul ajun.”
Anul trecut, 53 de licee au avut zero promovabilitate la examenul de bacalaureat. Slaba pregătire nu pică doar pe umerii elevilor.
„Sunt mulți copii care nu acordă o mare importanță și aici o vină o au și familiile, pentru că nu reușesc să îi mobilizeze. Majoritatea părinților își trimit copiii la meditație și iată că nu sunt în stare să obțină un 5, într-adevăr pe o abordare nouă de subiecte, dar care respectă programa în totalitate”, spun specialiștii.
Luni, pe 4 martie, va avea loc simularea la limba și literatura română. Marți, liceenii vor susține proba obligatorie de profil, la matematică sau istorie, iar miercuri pe cea la alegere.