Un elev de 13 ani din județul Iași a venit la școală cu stupefiante în ghiozdan. Le cumpărase de la un alt minor pentru suma de 70 de lei. Procurorii au mers pe firul tranzacției pentru a afla de unde proveneau substanțele. La fel de grav este că vârsta consumatorilor scade tot mai mult. Cazul șocant a început la o școală din mediul rural din județul Iași. Un elev a văzut ce ascunde colegul său un rucsac și a povestit celor din jur.
„Din păcate, se întâmplă și asemenea evenimente regretabile, chiar și în școlile din mediul rural. S-a întâmplat din nefericire și în școala noastră o situație în care un adolescent avea asupra sa o anumită cantitate de substanțe. Cazul a fost monitorizat, am colaborat foarte bine cu instituțiile”, a declarat directoarea școlii.
Anchetatorii l-au trimis în judecată pe dealerul care le-a vândut stupefiante copiilor
Nici tânărul de 17 ani nu era traficant, ci consumator. Le cumpărase la rândul lui de la un individ de 20 de ani. Procurorii au încercat să îl prindă în flagrant pe acesta. I-au cerut 200 de grame de stupefiante, dar bărbatul avea asupra sa 1,48 de grame. S-a declarat consumator, dar anchetatorii l-au trimis în judecată pentru trafic și a obținut recent o pedeapsă de doi ani de închisoare.
Minorii implicați în acest dosar au fost consiliați, iar cel de 17 ani va fi supravegheat timp de patru luni. Un raport Europol scoate la iveală că vârsta consumatorilor a scăzut până la 10-11 ani.
„În primul rând, copiii care fac parte dintr-o categorie o clasă socială mai înaltă și își permit să facă acest lucru. Cealaltă categorie din care fac parte copiii care nu au așa un potențial material doresc să se afirme, doresc să fie apartenenți la grupul respectiv. Putem aduce în atenție și lipsa comunicării în familie, lipsa unui părinte, lipsa educației școlare vizavi de stupefiante”, a declarat Daniela Biriș, psiholog clinician și psihoterapeut.
În 2023, procurorii și polițiștii români au confiscat 570 de kilograme de stupefiante, 650 de kilograme de masă verde, care se încadrează tot în categoria substanțelor interzise și un milion și jumătate de pastile de diferite tipuri, însă substanțele rămase pe piață sunt însă în cantități și mai mari. Europol estimează că la nivelul Uniunii Europene, piața stupefiantelor trece de 30 de miliarde de euro.