Peste 100 de tornade au făcut prăpăd în centrul StatelorUnite. Vremea severă, cu rafale de vânt ce au depășit 200 de kilometri la oră a dus la pagube imense, iar bilanțul tragic a ajuns la cinci morți, printre care și un bebeluș și sute de răniți. Și în următoarele ore există riscul unor noi fenomene meteo extreme, iar 50 de milioane de persoane sunt în pericol.

Citește și: Taxa de intrare în Veneția i-a enervat pe localnici. Oamenii, care se tem că măsura va face mai mult rău decât bine, au ieșit în stradă

Autoritățile au declarat stare de urgență în mai multe zone și sunt pregătite să intervină. Oklahoma este statul unde distrugerile sunt masive și extinse. În Sulphur, clădirile de pe strada principală sunt moloz, iar mașinile au fost aruncate claie peste grămadă sub zidurile transformate în cărămizi. Chiar și vehicule grele, TIR-uri, autoremorci au fost răsturnate ca niște jucării.

În 24 de ore, centrul Americii a fost măturat de peste 110 tornade.

Periculoasele vârtejuri au făcut primele ravagii în Nebraska. Alertele de vreme extremă rămân valabile în Texas, Louisiana, Missouri și Oklahoma. Serviciile de urgență au anunțat că 30 de persoane au fost rănite, inclusiv într-un bar care s-a prăbușit peste clienți. Oklahoma este sub stare de urgență pentru următoarele 30 de zile.

Tornadele din SUA au dus la patru decese

În orașul Marietta, o tornadă a tăiat un adevărat canion prin mijlocul unui depozit, iar în Holdenville, două persoane și-au pierdut viața.

În total, seria de tornade devastatoare a făcut patru morți, între care și un bebeluș de patru luni. Vijeliile au atins 201,8 kilometri pe oră.

Citește și: VIDEO- Vreme capricioasă în toată țara. Ce temperaturi se anunță în această minivacanță

Forța dezlănțuită a naturii s-a văzut încă o dată în imaginile surprinse de mecanicii unui tren din Omaha. Mai multe vagoane ale marfarului au fost aruncate de pe șine.

Sezonul tornadelor în Statele Unite debutează în aprilie și ține până în iunie, dar meteorologii au avertizat că anul acesta va fi unul dintre cele mai active.