Toamna neobișnuit de caldă a dat naștere unor noi viroze, cu care se confruntă tot mai mulți români. Vorbim despre răcelile fulger, care debutează cu simptome severe ce trec după o singură zi. Camerele de gardă ale spitalelor au fost luate cu asalt în ultimele zile.

Febră mare, durerii de cap, stare de greață și vărsături: sunt simptomele virozei fulger, care ne ține la pat doar o zi.

„Din cauza temerii de alte complicații am ales să venim ca să ne asigurăm. Se pare că nu e COVID, e pur și simplu o viroză de sezon”, spune o româncă.

În sălile de așteptare ale medicilor de familie și în camerele de gardă este mai aglomerat ca oricând, iar simptomele parcă sunt trase la indigo.

„Am așa o stare de moleșeală și mai ia capul. Dacă stau să mă gândesc mai sunt și stări de vomă”, „A debutat cu dureri cap”, mai spun pacienții.

Medicii spun că ne confruntăm cu un nou tip de viroză care debutează agresiv dar, din fericire, nu ține prea mult.

„Sunt de fapt mai multe virusuri sau probabil mai multe serotipuri virale pentru că majoritatea virusurilor respiratorii au multiple serotipuri.

Imunitatea față de un serotip nu este încrucișată cu altele, astfel că putem să facem reinfecții cu același virus dar alt serotip”, a explicat Ștefan Ion, medic infecționist.

Boala nu discriminează. La camerele de gardă sunt pacienți de toate vârstele.

„Dureri în gât, febră, tuse, frisoane uneori”, „Toți în jurul nostru sunt răciți, deci este o chestie generală. Cu cine discuți, fiecare simte în felul lui o stare de răceală, unii mai gravă, ații mai puțin gravă”,

povestesc pacienții.

„Sunt și tineri care nu au copii mici acasă dar care se îmbolnăvesc, avem și vârstnici care se îmbolnăvesc, deci practic virozele nu iartă pe nimeni”, a povestit Cristina Berbecel, medic de familie.

Ca măsură de prevenție, medicii ne recomandă să purtăm masca de protecție atunci când suntem în colectivitate.