Zi neagră la mare! A fost cea mai neagră zi din acest sezon estival pe plajele din nordul litoralului românesc. Într-un interval de mai puțin de o oră șase persoane au fost luate de curenți în dreptul stațiunii Mamaia.

În ciuda intervenției rapide, trei turiști și-au pierdut viața. Cei de pe plajă au format un lanț uman pentru a ajunge la victime dar au fost cât pe ce să cadă și ei pradă curenților.

Și nu au fost singurele intervenții la limita ale salvatorilor care s-au simțit ca sub asediu, deși au arborat steagul roșu și nimeni n-ar fi trebuit să intre în apă. În stațiunea Venus, un alt turist și-a pierdut viața.

Plaja din Mamaia s-a transformat în câteva clipe dintr-un loc de distracție în terenul de intervenție al salvatorilor. Pe nisip s-a dat o luptă pe viață și pe moarte chiar sub privirile turiștilor.

Totul s-a petrecut în condițiile în care salvamarii au arborat steagul roșu, iar asta însemna că înotul este interzis.

„Au intrat mai mulți și s-a făcut un cordon de persoane și au mai scos din ei, dar pe unii îi luau valul în continuare”, a povestit un martor.

Zi neagră la mare! Patru oameni și-au pierdut viața. Chiar dacă steagul roșu era arborat, turiștii au intrat în apă

Prima alertă a fost dată în legătură cu cinci turiști în pericol de înec. Primii care au intervenit au fost salvamarii și angajații plajelor private din zonă, care au folosit mai multe skijeturi pentru a ajunge la victime. În același timp au fost trimise trei ambulanțe, o autospecială de transport victime multiple, o șeniletă și un elicopter.

„La fața locului s-a format un lanț uman, intervenția fiind una destul de dificilă din cauza valurilor mari și a mării care era foarte agitată”,

a declarat Anamaria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.

Citește și: Inconștiența era să îl coste viața. Un turist, la un pas de a fi atacat de ursul pe care a vrut să îl hrănească

Marea a fost atât de agitată încât și salvamarii s-au simțit în pericol.

„Curenții foarte mari. Odată ce treci la un metru jumătate de apă, sunt curenții foarte mari”,

a spus un salvamar.

Trei turiști au fost resuscitați pe plaja din Mamaia timp de zeci de minute. Martorii au folosit umbrele pentru a le ține umbră salvatorilor care încercau din răsputeri să-i readucă în simțiri. Din păcate, eforturile paramedicilor au fost în zadar. Din cei cinci turiști luați de valuri, trei bărbați au murit. Alte două persoane au ajuns la spital.

Între timp, în altă zonă din Mamaia, un alt turist n-a mai făcut față valurilor puternice. A fost căutat inclusiv de pe mare cu o ambarcațiune specială. A fost scos în cele din urmă fără puls dar a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost transportat la spital în stare gravă.

Citește și: Vipere tot mai multe, vaccin prea puțin! Salvamontiștilor avertizează turiștii care se aventurează pe traseele de munte

„Sunt anumite porțiuni de plaje unde turiștii chiar nu înțeleg și a fost nevoie să apelăm la jandarmerie și la poliție. Sperăm pe această cale ca turiștii să înțeleagă că rolul nostru este să-i avertizăm și atunci când am arborat steagul roșu este interzis. Un amănunt foarte important, atunci când sunt probleme și este nevoie de intervenție, să vină să solicite serviciu salvamar pentru că sunt persoane care au încercat să intre să salveze dar din păcate se pot îneca și ele”, a declarat Gabriel Culea, șeful salvamarilor.

În stațiunea Venus, un alt bărbat a fost scos fără suflare dintre valurile puternice. În ciuda manevrelor de resuscitare a fost declarat decesul și a devenit a patra victimă a zilei. În toate stațiunile de pe litoralul românesc, luni a fost arborat steagul roșu.