Meseria de medic este una dintre cele mai grele, iar cei care reușesc să treacă prin anii intenși de studii și să ajungă să profeseze în acest domeniu sunt și răsplătiți cu salarii demne de munca depusă. Veniturile medicilor sunt diferite, asta deoarece variază în funcție de specializare, de gradul de încadrare (medic, rezident, specialist și primar), dar și de unitatea medicală. În funcție de specializare, rezidențiatul durează între trei și șase ani.

Citește și: Criză de medicamente pentru diabetici! Femei din întreaga lume încearcă să slăbească miraculos cu ajutorul lor

Medicul rezident are posibilitatea de a profesa, sub supravegherea unui cadru medical cu experiență. În această perioadă, medicul rezident are posibilități limitate de decizie, pentru că este într-o etapă de dezvoltare profesională, însă este remunerat, dat fiind faptul că prestează o muncă într-o unitate sanitară.

Ce salariu are un medic rezident în România în 2023?

Un medic rezident în anul I primește un salariu brut de 5.700 de lei, adică aproximativ 3.300 de lei în mână, potrivit grilei de salarizare din instituțiile sanitare de stat. Acest venit crește de la an la an, iar un medic rezident de an II primește 6.100 de lei brut, urmând ca un an mai târziu să încaseze 6.700

de lei brut (3.919 net).

Citește și: Ce nume fals a folosit Matteo Politi, „chirurgul estetician”condamnat în România! A fost arestat în Italia, unde lucra la un hotel

În anul al patrulea, dar și în anul V, un rezident va primi 7.300 de lei brut (4.270 net), urmând ca în cazul în care rezidențiatul durează mai mult de cinci ani acesta să primească, după anul V, 7.900

de lei brut pe lună (4.621 lei net). Medicii stomatologi rezidenți beneficiază de aceeași grilă de salarizare, potrivit Știriromania.ro.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a fi medic rezident în România? 

Cel mai important pas pentru a deveni medic rezident în România este să fii licențiat al facultății de medicină. Ata înseamnă că trebuie să fi terminat studiile universitare integralist, adică să iei toate examenele cu brio, fără restanțe, și să iei examenul de licență.

Abia după ce ai termina toate aceste etape te poți înscrie la examenul de rezidențiat.

Proba de concurs se desfășoară o dată pe an și se pot înscrie atât proaspeții absolvenți, cât și rezidenți sau medici specialiști care doresc a doua specializare sau schimbarea specializării alese anterior. Examenul alcătuit din 200 de întrebări din bibliografia stabilită, din care 50 de grile au răspunsuri complement simplu, iar 150 de grile, complement multiplu.

Viitorii medici au la dispoziție 4 ore pentru a rezolva subiectele, iar pentru a putea promova trebuie ca nota pe care o obțineți să fie de 60% din punctajul maxim obținut în acea sesiune.

După încheierea concursului de rezidențiat și aflarea punctajelor, în fiecare centru universitar în care s-a susținut examen de rezidențiat, fiecare rezident în parte își alege specializarea dorită. La câteva săptămâni după repartiția mare, urmează repartiția mică. În această etapă, unde viitorii medic vor afla pe clinicile și coordonatori de îndrumare metodologică. Tot în acest moment veți alege în ce spital vă veți desfășura activitatea clinică și medicii cu care veți lucra, potrivit Medijobs.ro.

Iată ce salarii au medicii din România în 2023

Salariile medicilor din România sunt influențate de mulți factori, însă cei mai importanți sunt specializarea și vechimea în domeniu. Unele dintre ele pot ajunge chiar și la sume de peste 16.000 de lei.

Un medic fără încadrare are un salariu de bază de 7.971 lei, în timp ce medicii stomatologi au un salariu de 3.887 lei. Medicii primari au un salariu de 15.567 lei, iar medicii rezidenți câștigă între 5.700 lei și 7.564 lei, potrivit Fanatik.ro.

Medicii rezidenți din anul I= 5.700 lei.
Medicii rezidenți din anul II= 7.564 lei
Medicii rezidenți din anul III= 6.700 lei
Medicii rezidenți din anul IV= 7.848 lei
În secțiile UPU, secția de urgență, medicii primari specialiști au un salariu de 13.338 lei, iar medicii specialiști 10.563 lei.
Medicii dentiști primari au 13.388 lei; medici dentiști specialiști au 10.563 lei.
Medicii dentiști fără încadrare au un salariu de 6.082 lei.
Medicii fără încadrare au un salariu de 6.509 lei.