Cine a fost Sf. Pantelimon? Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este unul dintre sfinții față de care creștinii ortodocși au foarte multă evlavie și căruia se roagă în permanență.
Mucenicul este considerat părintele spiritual și ocrotitorul doctorilor, dar și tămăduitor al tuturor bolnavilor și suferinzilor de pretutindeni. Acesta mai este cunoscut în popor drept „doctorul fără de arginți” și este prăznuit în fiecare an pe data de 27 iulie.
Moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon se găsesc în mai multe locuri în țara noastră: la Catedrala Mitropoliei din Iași, la Catedrala Episcopală din Galați, la Catedrala Arhiepiscopală a Tomisului din Constanța.
De asemenea, cei care vor să se închine în fața rămășițelor omenești ale sfântului o pot face și în Capitală, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului- Precupeții Noi”, la Biserica „Sfântul Stelian Lucaci”, la Biserica „Sfântul Dumitru”, la Mănăstirea Plumbuita, la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare”, la Biserica Stavropoleos, la Biserica „Sfântul Alexie” și, bineînțeles, la Biserica „Sfântul Pantelimon”.
Cine a fost Sf. Pantelimon? „Doctorul fără de arginți” a trăit pentru aproapele său
Sfântul mare Mucenic Pantelimon s-a născut în cetatea Nicomidiei, în anul 284. În acea perioadă domnea împăratul Maximian Galeriu, aspru prigonitor al creștinilor. Potrivit legendei, tatăl sfântului avea rang de senator la curtea împăratului și se închina zeilor, în timp ce mama sfântului era creștină.
Inițial, Marele Mucenic s-a numit „Pantoleon”, care se traduce „cel întru toate puternic ca un leu”. Încă din pruncie, acestuia i-au fost insuflate dragostea față de Hristos și față de Biserica Creștină, de către mama sa, Evula, care era la rândul ei foarte evlavioasă.
Citește și: Minivacanța de Sf. Marie 2023: Câte zile libere vom avea
Când a crescut, Pantelimon a fost atras de filosofie. Prin urmare, acesta a învățat la Școala de Medicină din Nicomidia, unde a fost ucenicul medicului Eufrosin. Mai târziu, fiul senatorului l-a întâlnit pe Ermolar, un preot creștin care i-a arătat ce minuni poate face Iisus Hristos.
De atunci, Pantelimon s-a botezat și a săvârșit foarte multe acte de binefacere și vindecări. Pentru că le arăta milostenie tuturor și refuza să primească bani în schimbul serviciilor medicale pe care le punea la dispoziția oamenilor vremii, acesta și-a câștigat renumele de „doctor fără de arginți”.
Spre finalul vieții sale, Sfântul Pantelimon a fost denunțat în fața autorităților vremii pentru credința sa creștină. Ca urmare, împăratul Maximilian a ordonat ca Mucenicul să fie torturat și ucis prin tăierea capului.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Pantelimon. Ce trebuie să faci pe 27 iulie
Creștinii obișnuiesc să cinstească ziua Sfântului Pantelimon în fiecare an. Oamenii se roagă cu evlavie la icoana Marelui Mucenic și cer milostenie și vindecare de toate bolile. Printre tradițiile pe care creștinii le respectă pe data de 27 iulie se numără și împărțirea fructelor, pentru ca poamele să nu aibă viermi pe parcursul anului viitor.
Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă. Calendar ortodox
De asemenea, oamenii nu lucrează la câmp în această zi și nici nu fac treburi casnice. Legenda spune că cei care nu respectă această datină sunt condamnați să se îmbolnăvească de ciumă și vor avea parte atât de pagube materiale cât și în viața de familie.