Curenții din mare fac ravagii, însă unii turiști nu vor să-i asculte pe salvamari. Marea Neagră a luat șase vieți în douăzeci și patru de ore. După bilanțul tragic de luni, din Mamaia, un alt bărbat a fost găsit fără suflare la Costinești, la capătul a douăsprezece ore de căutări. Salvamarii trag un semnal de alarmă.

Pe întreg litoralul românesc sunt prezenți curenți extrem de puternici care pot reprezenta un pericol chiar și la mal.

Mulți dintre turiști nu țin însă cont și se aventurează în mare, riscându-și viața. Fluieratul este sunetul care s-a auzit toată ziua pe litoral. Steagul roșu a fost arborat în toate stațiunile de la Malul Mării, după ce mai multe persoane și-au pierdut viața în valurile învolburate. Una dintre ele, un bărbat din Costinești, a fost găsit astăzi de dimineață, după douăsprezece ore de căutări.

Citește și: S-a scumpit și litoralul „săracilor”. Prețurile au explodat după ce oamenii au luat cu asalt Costinești și Eforie Nord

Incidentul a avut loc când salvamarii nu erau pe plajă, astfel că nimeni nu a putut interveni la timp ca să-l salveze.

„Intră noaptea, dimineața, beți. Aici e o stațiune de copii, de tineri. Eu în treizeci de ani de slujba salvamar n-am văzut așa ceva! Este o furtună groaznică, ceva inimaginabil, puterea umană de a percepe așa ceva”,

a declarat Nicu Serafin, șef salvamari Costinești.

Curenții din mare fac ravagii, însă unii turiști nu vor să-i asculte pe salvamari. Jumătate din plajele de pe litoral sunt afectate de acest fenomen 

Pe lângă steagul roșu arborat încă de luni, pe litoral a fost și o alertă de vânt. Rafalele au atins chiar și șaptezeci de kilometri pe oră. Turiștii au ignorat însă indicații de salvamarilor și continuă să intre în apă.

„Apa e caldă, dar nu mă duc, decât la mal aici. Pentru că am bătut atâta drum(n.red. de asta a intrat în apă). Deci o sută și ceva de kilometri care venim până aici și dacă am nimerit ziua asta proastă, asta e”, a spus o turistă.

Deranjat de semnalele salvamarului de a ieși din apă, acest turist s-a luat la ceartă cu el.

Citește și: Furtuni puternice în Franța și Italia. 5 oameni sunt dispăruți și zeci de mașini au fost distruse

Reporter: „De ce v-ați supărat? Pentru că totuși este arborat steagul roșu. Știți ce înseamnă asta?”
Turist: „Nu-mi pasă de steagul ăla, dacă e apă până la genunchi, nu îmi pasă.”

În această perioadă în mare se ascund curenți extrem de puternici, numiți curenții RIP iar interdicția de a intra în mare ar putea rămâne valabilă până când marea se va liniști.

„Sunt curenți de larg, trag foarte tare în larg și pe anumite zone, de exemplu cum avem și acești stafilopozi, se formează niște curenți circulari”, a explicat Gabriel Culea, șeful salvamarilor din Mamaia.

Aproape jumătate din plajele de pe litoral sunt afectate de acești curenți, care pot face victime și în rândul înotătorilor experimentați.

„Ei sunt destul de ușor vizibili dar trebuie să fie poziționat undeva mai sus. Apa este mai puțin învolburată de regulă, mai închisă la culoare, că-i mai adâncă. Niciodată să nu încerci să înoți contra curentului, fiindcă este imposibil. Singura variantă pe care o ai este să mergi transversal cu coasta, adică să ieși din linia curenților”, spun specialiștii.

Potrivit specialiștilor, acești curenți sunt tot mai prezenți în Eforie Nord, Costinești, 2 Mai, Jupiter, Venus și Saturn.