Păcănelele vor dispărea, însă doar din localitățile mici. Legea care stipulează acest lucru a fost votată marți în Parlament, iar în scurt timp vom vedea și efectele sale. În continuare însă, sălile de pariuri sportive vor rămâne în picioare. Totuși, parlamentarii promit că urmează și alte măsuri care vizează industria jocurilor de noroc.
În Mihăilești, o localitate mică din Giurgiu cu puțin peste 7500 de locuitori, pe o distanță de nici o sută de metri găsim patru săli de jocuri de noroc.
Legea adoptată marți spune că sălile de păcănele sunt interzise în localitățile care au mai puțin de 15 mii de locuitori, mai exact acestea vor dispărea din 90% dintre localitățile din țara noastră.
Reporter: „Dacă le-ar închide cum ar fi pentru dumneavoastră?”
Jucător: „Cel mai bine. Mai frecventăm, dar mi-e rușine să vă spun.”
Vestea le bucură mai ales pe rudele celor dependenți de jocuri de noroc. Felicia Pârvu spune că păcănelele i-au destrămat familia.
„L-am trimis la lemne și el ce a făcut?! S-a dus la jocuri. 7 milioane a dat la jocuri. N-aveam ce să mănânc”, spune femeia.
Viceprimarul este de părere că această lege nu va avea un efect foarte mare, pentru că locuitorii vor avea în continuare acces la alte forme de jocuri de noroc: „Eu am văzut copii care intră, dar mai puțin la păcănele. Am văzut că și oamenii în vârstă, vârsta a doua, vârsta a treia chiar, s-au axat pe pariuri sportive.”
Odată cu această lege și sălile de pariuri se vor închide, pentru că nu își vor mai putea susține financiar activitatea, susține președintele interimar al Camerei Deputaților.
„Industria suferă o mare înfrângere. Este o primă înfrânge din multe pe care le pregătim”, a declarat Alfred Simonis.
Studiile arată că 15% dintre românii joacă la păcănele sau pariuri, mulți dintre ei fiind dependenți.