Un cioban din satul Gușiței, comuna Dimitrie Cantemir, județul Vaslui, a avut parte de o surpriză de zile mari atunci când a aflat ce pedeapsă i-au dat magistrații.

Bărbatul este acuzat că a abuzat o fată din aceeași localitate, așa că a ajuns în fața instanței de judecată. Surpriza a venit abia în acel moment. Chiar dacă fapta este una gravă, bărbatul a primit o pedeapsă considerată atât de avocați, cât și de săteni drept una nepotrivită situației.

Ciobanul a primit 3 ani de închisoare cu suspendare din partea magistraților și 120 de zile de muncă în folosul comunității. Prin urmare, după ce a abuzat de o minoră, omul are acum de ales dacă vrea să își ispășească pedeapsa ajutând la mentenanța drumurilor din localitate, la curățarea cimitirelor sau fiind de ajutor la biserica din sat.

„Inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile la Primăria Dimitrie Cantemir, județul Vaslui, la întreținerea drumurilor

comunale și sătești, în perioada sezonului rece; lucrări de întreținere centre din cele 5 sate componente ale comunei; curățarea și igienizarea surselor și cursurilor de apă de pe raza comunei (…) întreținerea obiectivelor culturale; lucrări de întreținere și curățare a cimitirelor sau la Biserica din comuna Dimitrie Cantemir, sat Gușiței”
, se arată în hotărârea instanței  de judecată.

Sentința magistraților nu este definitivă însă, chiar și așa, decizia judecătorilor a stârnit un val de reacții, cum era de așteptat.

Specialiștii avertizează că o astfel de pedeapsă poate da naștere unui precedent și îl poate determina pe acuzat să creadă că fapta pe care a săvârșit-o nu ar fi una deosebit de gravă. 

Citește și: Doi soți din Satu Mare, arestați după ce și-au abuzat propriul copil, de doar 2 ani. Rudele spun că părinții nu l-au dorit și s-au răzbunat în fel și chip pe micuț

„Când condamnarea se suspendă, de regulă, semn că acel condamnat a convins instanța că își înțelege faptele, gravitatea lor, le regretă și are capacitatea să își corecteze comportamentul în stare de libertate. Dar un om fără pregătire școlară, un om de felul acesta, cu un nivel redus de educație, ce să înțeleagă în stare de libertate? El va înțelege că nu a făcut mare lucru, dacă a batjocorit o copilă și, uite, că nici nu a pățit nimic, de vreme ce nu a ajuns după gratii și doar muncește prin sat.

Asemenea cazuri, în care legea nu e fermă cu abuzatorii de minori, dau mult curaj. Degeaba spunem la televizor că actul sexual cu un minor, în care diferența este mai mare de 5 ani, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea, dacă, în practică, lăsăm condamnatul liber și liniștit”, spun avocații, potrivit vremeanoua.ro.