Suntem sfătuiți să punem bani deoparte pentru zile negre, doar că mulți români au ajuns să nu aibă din ce trăi de la o lună la alta. Salariile au rămas mici în comparație cu prețurile care au crescut galopant, iar oamenii nu mai fac față cheltuielilor pentru un așa zis trai decent. Florentina câștigă 3.000 de lei lunar, din care trebuie să se întrețină atât pe ea, cât și alți doi copii.
Citește și: Guvernul își asumă răspunderea pe noile taxe. Ce înseamnă acest lucru pentru români?
„Ne împrumutăm la rude, la prieteni, la vecini până la salariu. După o zi pe alta mâncăm ce ne dă Dumnezeu și asta e. Mai renunțăm la anumite lucruri”, a declarat femeia.
„De la zece la sută în sus ar trebui să ne gândim la suma pe care s-o economisim să nu avem datorii, ci din contră, să ne încadrăm în buget”, a declarat Cristian Năsulea, profesor economie mondială, doar că oamenii nici nu se mai gândesc să facă economii.
Anul trecut, statul, prin comisia de insolvență la nivel central, a stabilit criteriile generale pentru nivelul de trai rezonabil. Potrivit acestora, pentru o familie de doi adulți și doi copii, coșul minim de consum ar fi o sumă de aproximativ 3.300 de lei lunar, iar un adult singur ar putea supraviețui cu 999 de lei lunar.
Cu cât ar trebui să trăiască, de fapt, o familie în România
La polul opus, un ONG a estimat că o familie cu doi copii ar avea nevoie de aproximativ 8.700 de lei lunar pentru un trai decent, cu 60% mai mult decât calculul autorităților. Cât despre nevoile unui singur adult, conform datelor calculate de un ONG, un adult ar avea nevoie lunar de aproximativ 3.330 de lei pentru un trai decent. Cea mai mare parte din buget se duce pe facturi și pe alte cheltuieli care țin de locuință. În jur de 1.100 de lei. Aproximativ 650 de lei se duc pe mâncare, iar ce mai rămâne se împarte între servicii, îmbrăcăminte și încălțăminte, activități recreative și fondul de economie al familiei.
De la 1 octombrie, salariul minim net a spart pragul de 400 de euro, după ce Guvernul s-a lămurit cu cât ar trebui să-l majoreze. Acesta a ajuns la 3.300 de lei brut. „Salariul minim, așa cum a fost fixat și cum a fost crescut recent, este insuficient de fapt pentru foarte mulți oameni care locuiesc în București sau în Cluj, de exemplu”, a declarat Cristian Năsulea, profesor economie mondială. Aproximativ un milion și jumătate de români trăiesc din salariul minim pe economie.