Cercetătorul blocat la peste o mie de metri adâncime într-o peșteră a fost salvat. Americanul se afla într-o expediție speologică internațională în sudul Turciei, când a suferit probleme grave de sănătate și nu s-a mai putut mișca.

Cercetătorul a suferit o sângerare gastro-intestinală pe când se afla la peste 1000 de metri adâncime

Recuperarea a declanșat una dintre cele mai complicate operațiuni organizate vreodată în subteran.

Mark Dickey, în vârstă de patruzeci de ani, a suferit o sângerare gastro-intestinală pe când se afla la peste o mie de metri adâncime. Făcea parte dintr-o expediție internațională pentru cartografierea peșterii Morca, din munții Taurus, a treia cea mai adâncă din Turcia. Starea sa critică a generat un efort de salvare de urgență fără precedent.

Citește și: Valuri de doi metri pe litoral. Un bărbat a murit la Jupiter, după ce i-a sfidat pe salvamari: „Bucurați-vă dacă faceți intervenție, că altfel nu v-ar mai ține ăștia pe plajă”

Pentru că era prea fragil ca să se cațere singur, în ajutorul speologului a fost trimis un medic din Ungaria, care i-a acordat primul ajutor în peșteră, apoi echipe de salvatori și medici au făcut cu schimbul pentru a fi în permanență cineva lângă el. La suprafață a fost transportat cu ajutorul unei tărgi.

Citește și: Drama prin care trece soția nepalezului mort la Crevedia! Femeia a aflat de pe internet că soțul ei s-a stins: „Nu mă pot opri din plâns”

Salvatorii au făcut opriri dese pe parcurs pentru a nu-i agrava starea. Cele mai mari provocări pentru echipajele de intervenție au fost secțiunile verticale abrupte și traseul prin noroi și apă la temperaturi scăzute dar, după nouă zile lungi, au reușit.

La misiunea de salvare au participat 190 de experți din Turcia, Bulgaria, Croația, Ungaria, Italia și Polonia.

Cauza afecțiunii medicale a speologului american nu a fost deocamdată identificată.