O simțim cu toții și o spun și cifrele oficiale. Populația țării noastre scade cu echivalentul a două orașe în fiecare an, iar numărul vârstnicilor l-a depășit deja pe cel al tinerilor. În sate rar mai găsești tineri, cei mai mulți au plecat în străinătate după un trai mai bun, în urmă au rămas înlăcrimați părinți sau bunici tot mai neputincioși.
În Galați, de pildă, un sat cândva plin de viață abia dacă mai numără acum 20 de locuitori. În satul Lupele, în urmă cu 30 de ani, ulițele de aici erau pline de copii și tineri. La început de drum acum, însă, nu mai sunt familii. „La fiecare casă a rămas câte o persoană”, a declarat o săteană.
Reporter NEWSTIME: Când s-a născut ultimul copil aici la dumneavoastră în comunitate? Vă mai amintiți?
Sătean: Cine mai ține... 30- 40 de ani în urmă, cam așa, peste 40 de ani. Acest bătrân povestește cum a văzut cum de-a lungul anilor tot mai mulți localnici au ales să plece, până când locul a rămas pustiu.
Fiul doamnei a părăsit și el satul natal, iar acum femeia își duce bătrânețile singură. „Evident pe cameră vorbim cu ei, atât. Peste câțiva ani n-o să mai fie nimic. Care au murit le sunt pustii casele. Nu mai vine nimeni aici nici să mai cumpere o pâine. N-au niciun avantaj. Toate casele sunt pustii, aici încolo pustii până la capăt”.
Fenomenul de îmbătrânire demografică se agravează în România
Lipsa tinerilor a însemnat și închiderea afacerilor. În zonă nu mai există niciun fel de magazin, iar dacă au nevoie de pâine sau apă, oamenii trebuie să meargă pe un drum de șase kilometri neasfaltat până
în cea mai apropiată comună. „Cred că-s 50 de ani, de 50 de ani nu mai avem magazin. Este foarte greu, nu era nici drum de piatră. Mă duceam săptămânal, mă duceam pe jos veneam săptămânal pe jos”, „Mai avem un vecin aici de care ne mai rugăm să mai ia o pâine. Suntem năcăjiți aici, dar nu mai avem putere să muncim. Nu mai avem cu ce, e greu”.Fenomenul de îmbătrânire demografică se accentuează în fiecare an în România. Potrivit INS, la 1 ianuarie 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, ponderea tinerilor era în scădere cu patru puncte procentuale, în timp ce cea vârstnicilor a crescut cu două puncte. Potrivit specialiștilor, numărul populației tinere de la noi din țară este așteptat să scadă și în următorii ani, în special în zonele rurale.