A ieșit fum alb de la Guvern luni dimineața. Premierul anunță că s-a ajuns la o înțelegere în coaliție și au fost găsiți bani pentru majorarea pensiilor. Rămâne să aflăm și noi de unde exact vor fi luate acele zeci de miliarde, mai ales că legea va merge marți la vot în Senat și apoi în Camera Deputaților. Scandalul surselor de finanțare a ajuns atât de departe încât Marcel Ciolacu l-a taxat pe ministrul Finanțelor, spunând că s-a străduit să devină o păpușă voodoo.
„Dar de Crăciun acum, ei își fac Crăciunul ca lumea? Eu cu ce fac?”,
„Dacă dumneavoastră credeți că trebuie să continuăm o pensie medie pe luna octombrie, repet medie, de 1980 de lei, vă anunț că nu se mai poate. Este inuman ”,
„Vin alegerile și d-astea, vorbe goale, promisiuni”, a spus o femeie, iar temerile pensionarilor au fost întărite de chiar ministrul de Finanțe, care a declarat că Guvernul nu are de unde să scoată zece miliarde de lei, cât ar trebui pentru o majorare de 40%. Tocmai din acest motiv, Marcel Boloș nu și-a dat avizul pentru noua lege a pensiilor. Premierul, însă, a mers la sigur. Mai rămâne doar să anunțe public de unde vor veni banii.
„Marcel a reușit până la urmă și s-a străduit pentru acest lucru să îmi ia față și să devină un fel de păpușă voodoo, în care toată lumea în fiecare zi trebuia să-l înțepe”, a spus premierul Ciolacu.
Noua lege a pensiilor urmează să fie votată în Senat
Până să iasă fum alb de la Guvern în seara de luni, noua lege a pensiilor a fost un măr al discordiei în coaliția de guvernare, cu discuții care au ajuns până la haine și accesorii. „Eu sunt un om asumat, de asta îmi permit să port și ceasul de care vreau eu și costumele, care nu mă duc în salopetă, să fie fericiți socialiștii lui Ciolacu, deci ca să fie clar. Dacă sunt bani, mărim pensiile. Astăzi nu, astăzi nu sunt bani”, a declarat Rareș Bogdan, europarlamentar.
„Nici nu o să aibă, că toți banii pe care i-au luat de la Uniunea Europeană i-au cheltuit ei. Ne-au mărit pensiile acum în septembrie cum au promis anul trecut? Nu le-au mărit”, a declarat o pensionară.
Analiștii economici se tem că Guvernul ar putea atenta la pilonul doi de pensii, ca să acopere gaura unei astfel de majorări. „Pilonul doi de pensii are acum undeva la 117 miliarde de lei acumulate. În 2018- 2019 am văzut o încercare de a naționaliza pilonul doi de pensii. Din fericire, n-a reușit. Apoi am mai văzut în acest an o altă încercare”, a declarat Adrian Codirlașu, analist economic.
Și creșterea vârstei de pensionare ar putea fi o modalitate de a strânge bani la buget, spun unele voci. Ce este cert e că de la 1 ianuarie 2024, pensiile se majorează cu 13,8% la sută punctul de pensie, de la 1785 la 2032 de lei. Între timp, noua lege urmează să fie în Parlament.