Ahmed Jaber are 76 de ani și este un jurnalist de origine palestiniana, care spune că așteaptă de peste șapte decenii să se întoarcă în locul pe care îl numește și acum acasă. Omul de presă a fost invitat în cea mai recentă ediție a emisiunii „În Oglindă” unde a vorbit atât despre Palestina, cât și despre sentimentul chinuitor și umilitor pe care l-a trăit pe propria piele în copilărie, atunci când a trecut printr-o situație dificilă, pe care nu o poate uita nici astăzi.
„Mi-am dat seama că iubirea mea nu este o femeie, iubirea mea este Palestina mea, identitatea mea, fără de care devin un apartid, fără țară. Orice om normal luptă pentru a-și menține identitatea și țara în picioare.(...) Bunica mea a trăit până la 100 de ani. Bunicul meu a trăit până la 110 ani în tabără de refugiați. Bunicul tatălui mei a murit în Cisiordania, nu a vrut să plece nicăieri.(...)
Prima frază care m-a jignit ca palestinian și care m-a făcut să lupt pentru identitatea mea și a țării mele: eram în Siria la bunicii mei din partea mamei mele.
Ahmed Jaber, jurnalist de origine palestiniană: „Un om needucat, disperat, face lucruri necugetate”
Ahmed Jaber a vorbit și despre luptele actuale din Gaza. Omul de presă consideră că, chiar dacă acțiunile din data de 7 octombrie sunt cu adevărat regretabile, acestea sunt doar rezultatul anilor de asuprire și modului în care, spune jurnalistul, drepturile de bază ale palestinienilor au fost încălcate ani la rând.
„7 octombrie este o acțiune condamnabilă indiferent de cine o face, dar trebuie să se știe că cine luptă acum în Gaza și Cisiordania împotriva ocupației israeliene sunt copiii ai căror părinți au fost omorâți de israelieni acum 17 sau 20 de ani. Acum au 23, 25, 30 de ani și vor să își răzbune părinți, vor să își revendice drepturile, dreptul la școală. Nu vorbește nimeni că școlile din Gaza sunt închise, școlile din Cisiordania sunt închise. Copii stau acasă degeaba.(...) Un om needucat, disperat, face lucruri necugetate”, a mai spus Ahmed Jaber.