De la începutul anului și până acum, biletele de avion s-au scumpit cu 47%. Asta îi determină pe mulți să aleagă autocarul sau trenul pentru călătoriile lungi. Pierd mai mult timp pe drum, dar biletul este mai accesibil și își permit să transporte bagaje mult mai voluminoase.

Citește și: Pasagerii unui avion au trecut prin clipe de groază. Panica s-a instaurat după ce ușa aeronavei s-a deschis în timp ce ateriza

O doamnă care lucrează în Italia a declarat că vine o dată pe an acasă, deși cu autocarul petrece treizeci de ore pe drum, preferă această variantă de transport:  „La bagaj e mai ieftin, la bagaje un euro am înțeles la kilogram. În schimb, la avion este șase de euro”.

În gară, Ramona a petrecut o minivacanță de vis în Timișoara. A venit din București cu trenul și la întoarcere va face la fel.

La avion nici nu s-a gândit. „Din cauza prețurilor foarte ridicate la avioane, la zboruri, acum fiind și reducerea de nouăzeci la sută pentru studenți e mult mai avantajos pentru noi. Ultima oară când m-am uitat erau cel puțin o sută cincizeci de euro pe persoană”, a spus tânăra.

Bilete de avion s-au scumpit cu 47% de la începutul anului 

Găsim dovada și în statistici. De la începutul lui 2023 și până acum, biletele de avion s-au scumpit cu 47% la sută. De la un an la altul, majorarea este de aproape douăzeci de procente. Ca să își scadă cheltuielile pe care le-ar fi avut cu bagajele, un bărbat a găsit o altă soluție. „Bagajele de obicei le trimitem înainte, pe autocar. Nu ne trebuie bagaj cu noi.

Pe autocar, la ce am pus eu, ne-au costat în jur de 100 de euro”, a mai spus bărbatul.

Marian și soția lui muncesc în Spania la o fermă de portocale. Și-au cumpărat bilete de avion din vară. „La cală nu am băgat nimic, mă ducea cred că la 240-250 de euro cu avionul, cu cala. Cum sunt eu cu soția este cam mult”, a declarat Marian.

În cazul multor firme de transport, biletul de autocar include și un bagaj de cincizeci de kilograme, iar ce depășește această greutate se taxează cu sume cuprinse între unu și cinci lei pe kilogram.