Un tren periculos prin care sute de femei din întreaga lume încearcă să slăbească miraculos cu ajutorul unor medicamente injectabile pentru diabetici pare să îi lase acum pe bolnavi fără tratamente. Medicamentul fără de care pacienții n-ar putea trăi se găsește rar, astfel că bieții oameni sunt nevoiți acum să ia la rând farmaciile pentru a găsi o doză din medicament.
„Astăzi am 24 de kilograme minus”, a declarat o femeie care a dat jos kilograme prin acest medicament. Astfel de rezultate au încurajat femei din întreaga lume să dea iama în farmacii și să apeleze la metode periculoase prin care să scape de kilogramele. În plus, medicamentele specifice bolnavilor diabetici s-au vândut ca pâinea caldă în ultimele luni, astfel că pacienții sunt acum nevoiți să meargă din farmacie în farmacie pentru a își procura tratamentele.
„Ozempicul cam lipsește de foarte mult timp, vorbim de două, trei luni de zile și ne vorbim între noi, colegii farmaciști din țară, nu avem pentru pacienții de diabet, expiră rețetele în farmacie, atât de gravă e situația”, a declarat o farmacistă, pentru NEWSTIME.
„E neplăcut să te duci la farmacie și să nu găsești medicamentul pe care ți l-a recomandat medicul. Tu ești într-o situație neplăcută. L-am înlocuit, a trebuit să iau o doză mai mică deci o iau de 1 și a trebuit să iau de 0,5, chiar acum trei luni s a întâmplat lucrul ăsta”. Femeia din imagine suferă de diabet de tip unu de peste 19 ani, iar de atunci a devenit dependentă de medicamentele ce îi reglează glicemia. Lipsa ozempicului din farmacie o afectează direct, mai ales că medicamentul pe care l-a luat drept înlocuitor nu este la fel de eficient, spune ea.
„Eu am niște probleme endocrine și la mine eu am un diabet insulino-rezistent și nu, categoric nu, deci îmi trebuia doza pe care mi-a recomandat o doctorul”, a mai adăugat femeia.
„E foarte greu, pentru că sunt situații în care scade glicemia sau crește extraordinar de mult și trebuie să fie ținute la respect cu medicamente și astea și celelalte și dacă te duci și nu găsești și le iei la rând n-ai făcut nimic”,
Pacienții caută alternative, însă nu este de ajuns
De aceeași problemă s-au lovit și alți pacienți care s-au văzut nevoiți să se întoarcă în cabinetul medicului pentru o altă recomandare. „N-am avut reacții adverse și după cele șase luni, brusc nu l-am mai găsit, am schimbat medicamentul și am mare nevoie de el. Acum, în lipsa lui au crescut glicemiile foarte mult și eu în greutate”, a declarat o femeie.
„Lipsa unui medicament cu care un pacient cu boală cronică este obișnuit întotdeauna va fi o problemă. Din fericire, există variante alternative și noi încercăm pe cât posibil să suplinim aceste lipsuri”, a declarat Luciana Gravizi Zafiu, medic diabetolog.
România este una dintre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului din Europa. Potrivit statisticilor, unul din zece români are diabet zaharat, iar trei din zece români au pre-diabet.