În vestul țării, medicii se confruntă cu un posibil focar de botulism. 11 tineri au ajuns la spital, iar 8 dintre ei au fost internați. Cu toții sunt îngrijiți în două familii de asistenți maternali iar problemele ar fi pornit de la unele preparate din carne. Medicii au fost nevoiți să adune serul salvator din aproape toată țara iar starea copiilor s-a îmbunătățit după administrarea acestuia.
Primele simptome au început pe 9 ianuarie.
„3 au necesitat doar lăsare la domiciliu, dar 8 au necesitat internare în spital, două cazuri fiind critice, unul necesitând terapie intensivă”, a spus Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
La terapie intensivă a ajuns un băiețel de 5 ani.
„Au prezentat și tulburări de activitate motorii, adică au fost cu o stare profundă de somnolență, au fost cu paralizie flască simetrică, cu retenție urinară, cu tulburări la nivel digestiv”, a explicat medicul Adelina Marinescu.
Medicii au dat alarma și au cerut din alte județe mai multe doze de antitoxină botulinică.
„Într-un termen relativ record ne-a făcut rost de 27 de seruri de antitoxină, din toată țara: de la Iași, Târgu Mureș, Cluj, Mehedinți, deci efectiv din toată țara”,
a mai spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase.Starea copiilor s-a îmbunătățit după acest tratament și inclusiv micuțul aflat la terapie intensivă a fost mutat într-o altă secție a spitalului.
„Copiii se află în plasament la două familii de asistenți maternali profesioniști, respectiv patru persoane, patru asistenți maternali din localitatea Fădimac. Vârsta copiilor aflați în plasament la aceste persoane este cuprinsă între 3 și 17 ani, iar vârsta copiilor internați este cuprinsă între 3 și 8 ani”,
a precizat Smaranda Marcu, purtător de cuvânt DGASPC Timiș.Botulismul poate fi confirmat doar în urma testelor de laborator aflate în derulare acum. În acest moment, suspiciunile se îndreaptă spre unele produse din carne, în special cârnați, cred autoritățile. Igiena alimentelor este extrem de importantă pentru a evita problemele, spun medicii. În plus, acestea trebuie gătite adecvat, la temperaturi ridicate.
Mierea poate conține spori ai bacteriei care duce la botulism în anumite condiții, spori dăunători doar pentru copiii mai mici de un an. De asemenea, conservele trebuie păstrate corespunzător, conform etichetei.