Italia se confruntă cu un val de migranți fără precedent. În insula Lampedusa a fost decretată stare de urgență. Pentru că se află aproape de țărmul Africii, zona a fost luată cu asalt de mii de oameni care traversează Mediterana în bărci supraaglomerate. Sunt atât de mulți încât au depășit numărul locuitorilor insulei iar poliția a fost nevoită să intervină în forță.
Peste șase mii de migranți înghesuiți în o sută de bărci au asaltat în ultimele 48 de ore mica insulă italiană Lampedusa, mai mult chiar decât locuitorii insulei. Sunt cifrele care scot în evidență de fapt dramatismul situației. Pentru că se află aproape de coastele Africii, autoritățile au pregătit o tabără pentru refugiați. De aici pot primi găzduire maximum patru sute de oameni, nici de cum mii. Scene precum cea de miercuri, când poliția a intervenit cu scutierii pentru a delimita aglomerarea de persoane din port, se pot relua oricând.
Miile de migranți înfruntă apele Mediteranei într-un aflux continuu. Pe o barcă nesigură stau înghesuiți copiii, femei, bătrâni. Unii cad în apă din cauza supraaglomerării, alții se aruncă singuri și înoată cât pot. Condițiile extreme au făcut deja o victimă. Un bebeluș de cinci luni a murit după ce a căzut în apă. Situația este atât de gravă încât primarul din Lampedusa, Filippo Mannino, a decretat stare de urgență și a cerut intervenția armatei, dar migranții continuă să sosească pe insulă.
Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani a anunțat că obiectivul primar al autorităților este de a reduce supraaglomerarea și a-i transfera treptat pe cei care ajung aici în alte orașe italiene. Datele oficiale arată că în total, de la începutul anului, au ajuns cu ambarcațiuni în Italia peste 118 mii de migranți, aproape dublu față de aceeași perioadă din 2022.