Pentru tineri telefonul nu mai are același scop pentru care a fost creat. Noua generație fuge de apeluri și preferă să comunice doar prin mesaje. Este vorba de fapt despre teama de a înfrunta un răspuns negativ, spun specialiștii.
„Cumva ne ascundem în spatele telefoanelor emoțiile, ne e cumva teamă să spunem ce avem de zis”, a spus o tânără.
Bianca recunoaște că, fără să își dea seama, stă doar cu telefonul în mână, iar atunci când are lucruri de rezolvat o face prin mesaje.
Reporter: „E frică de răspunsul pe care o să-l primești de la capătul telefonului?”
Tânără: „Da, dar cred că și prin mesaj se aplică aceeași chestie. Depinde cum ești ca persoană, dacă ești mai anxios, mai detașat.”
Tinerii generației „dă un mesaj”. Apelurile telefonice au fost înlocuite de SMS-uri: „Mi se pare mai convenabil”
Tot la fel procedează și această tânără. Sună doar atunci când nu are alte alternative.
„Vorbesc cu oricine prin mesaje, inclusiv părinți și chestii profesionale, din nou tot prin mesaje. Am timp să mă gândesc la mesajul pe care îl transmit, nu știu, e mai confortabil în era în care găsește orice pe internet.
Comoditatea ar fi un motiv pentru care tinerii folosesc doar SMS-urile.
„În momentul în care am de dat un telefon important îmi este teamă că s-ar putea să primesc un răspuns negativ sau persoana pe care o sun s-ar putea să nu fie de acord cu cerința mea sau cu solicitarea mea”, a explicat psihologul Anca Boalcă.
„Pentru că e mult mai rapid și nu trebuie să stai să-ți răspundă omul instant, rămân mesajele și aia a fost”, „Mi se pare mai convenabil și uneori nu pot să vorbesc la telefon, deci e mai ușor”, spun pe de altă parte tinerii.
Experții spun că este un lucru normal pentru această generație, care a crescut cu tehnologia la îndemână.
„Cu siguranță suntem generația mesajelor. Vorbim practic despre o generație care a crescut cu acces nelimitat la mesaje, la tot ce ține de evoluția asta a tehnologiei și este cumva firesc să aleagă să le folosească în detrimentul apelurilor voce”, a explicat și Arnold Vieriu, expert social media.
Pe lângă mesajele text simple, tinerii au acces acum la tot mai multe aplicații prin care pot comunica.