Lanțul uman format pentru salvarea unei fete de șaisprezece ani luată de curent s-a transformat într-o încercare zadarnică ce a dus la pierdere a trei vieți pe litoral.

Tatăl tinerei și doi turiști erau primii în lanțul uman format lângă pasarela din Mamaia, dar au fost trași spre larg înainte să ajungă la victimă. O tânără de șaisprezece ani a căzut de pe colac și risca să fie luată de curenți.

Turiștii de pe plajă au auzit strigătele de ajutor ale fetei și s-au mobilizat, formând un lanț uman pentru salvarea ei. Imaginile sunt surprinse luni în Mamaia. Aproximativ douăzeci și cinci de persoane au participat la operațiunea de salvare.

Cei trei bărbați au vrut să salveze adolescenta, însă au pierit înainte să ajungă la ea

Primii trei din acest lanț uman au devenit din salvatori victime.

Printre ei se afla și tatăl fetei în pericol. Din păcate, cei trei bărbați au fost luați de curenți înainte să ajungă la minora de șaisprezece ani. Aceasta a fost ajutată până la urmă de un tânăr pe skijet, care a venit de la aproximativ un kilometru distanță.

„Salvamarii erau deja acolo, îi ajutau pe cei care erau inconștienți și am luat-o pe fată, am dus-o la mal.

Panicată, vă dați seama. Speriată, striga după ajutor”, a povestit Daniel, salvatorul fetei de 16 ani.

Citește și: Copii și părinți îngroziți de „duba neagră”. Psihologii trag însă semnalul de alarmă: „Nu e prima dată când se întâmplă”

Fata de șaisprezece ani a supraviețuit. Cei trei bărbați care s-au vrut salvatori au sfârșit în mare. Doi dintre ei, Adrian și Marian, aveau treizeci și patru și patruzeci și șase de ani.

A treia victimă este chiar tatăl fetei.

Bărbatul din Dâmbovița avea patruzeci și trei de ani, spun surse din rândul polițiștilor. Cu toții erau în vacanță alături de familii.

„A fost foarte rapidă intervenția și nu-mi dau seama de ce n-au răspuns la manevre de resuscitare pentru că nu au stat foarte mult sub apă. I-au luat curenții foarte rapid, n-au putut să mai întoarcă, probabil au obosit”,

a spus unul dintre salvamari.

În urma tragediei, salvatorii spun că turiștii nu ar trebui să intervină în situații limită, atunci când marea este agitată.

„Este foarte riscant. De multe ori ne întrebăm și noi și avem o lege a salvamarului, că dacă simțim noi că suntem în pericol, nu intervenim. Persoana aflată în dificultate în apă intră în panică și ar putea să înece și salvatorul, doar dacă este foarte experimentat și a mai făcut treaba asta”,

a mai spus salvatorul.

Joi, în Mamaia, în zona tragediei, a fost arborat steagul galben. Acesta permite accesul în mare înotătorilor experimentați. Chiar și așa, pericolele nu lipsesc.

Citește și: Caniculă și furtuni violente în Europa! Căldura fost întreruptă brusc de furtuni violente

„De exemplu, la cele două persoane care sunt la limită acum, au până la umeri apa, e un metru șaptezeci să zicem acolo apa. Dacă ei înaintează și au luat două, trei guri de apă și țipă după ajutor sunt șanse foarte mari ca ei să supraviețuiască. Dacă durează cel puțin două minute, trei minute fără oxigen, dacă au luat apă și ajungem și îl scoatem sunt șanse să nu-și revină niciodată”, a explicat salvamarul.

Șase persoane au murit pe litoralul românesc doar de la începutul acestei săptămâni. Patru persoane în Mamaia, una în Costinești și o altă victimă în stațiunea Venus.