Saloanele de tatuaje nu vor mai avea voie să tatueze minori chiar dacă aceștia au acordul părinților. Regula se aplică și în cazul piercengurilor corporale sau implanturilor dermale cu excepția celor făcute în zona urechii, unde tinerii sub 18 ani au nevoie de acordul adulților. 

Tatuajele și piercengurile, interzise minorilor

Ordinul nr. 1648/2024, semnat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și intrat recent în vigoare, aprobă Normele de igienă pentru saloanele de înfrumusețare, precum și pentru cele de tatuaj, piercing și implantare dermală.

Acest act normativ stabilește diverse reguli pentru funcționarea acestor saloane și introduce mai multe interdicții referitoare la procedurile de tatuare, implantare dermală și piercing.

Tatuaje sunt de acum interzise minorilor după cum prevede noul ordin al Ministrului Sănătății. Tinerii care nu au 18 ani împliniți nu se vor putea tatua nici măcar cu acordul părinților.

Citește și: VIDEO Tânără din Făgăraș, ucisă de iubitul dependent de substanțe. Motivul ireal care a dus la acest gest

”Este interzisă efectuarea procedurilor de piercing corporal şi implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepţia piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul părintelui/tutorelui. Este interzisă efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică şi artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani.

Este interzisă efectuarea piercingului la nivelul organelor genitale persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani”, sunt

prevederile articolului 15 din Normele de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing şi implantare dermală care fac parte integrantă din Ordinul semnat de Alexandru Rafila.

Procedurile medicale estetice, interzise

De asemenea, se interzice realizarea procedurilor medicale estetice invazive în cadrul saloanelor de înfrumusețare. Aceste proceduri implică un risc mai mare și necesită calificări medicale specializate pentru a fi efectuate în condiții de siguranță.

Mai mult decât atât, documentul interzice utilizarea procedurilor estetice care implică produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale în saloanele de înfrumusețare. Aceste produse sunt supuse unor reglementări stricte în ceea ce privește distribuția și utilizarea, deoarece pot avea efecte semnificative asupra sănătății.

Citește și: Ei sunt tinerii care și-au pierdut viața în cumplitul accident din Vaslui. Ionela și George urmau să se căsătorească în cateva zile

”În saloanele de înfrumuseţare sunt interzise efectuarea procedurilor estetice încadrate ca proceduri medicale estetice invazive şi proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale”, mai prevede Ordinul de ministru.