Bișnița de la colțul străzii cu haine de lux contrafăcute s-a mutat mai nou pe internet, cu negocieri și vânzări live. Doar printr-o înșelătorie se poate explica modul în care prețul unor produse de la mărci cunoscute să se topească pur și simplu, spun sindicaliștii din poliție.
Între timp, autoritățile se declară învinse. Abia dacă pot controla un TIR din douăzeci care intră în țara noastră, motiv pentru care hainele fake inundă piața.
Comercianții de pe TikTok fac chiar și negocieri în cadrul sesiunilor live
TikTok a devenit raiul vânzătorilor de ocazie, care fac spectacol pe internet cu haine, genți și încălțăminte, în aparență de la branduri de lux. Doar că prețurile sunt de cel puțin zece ori mai mici decât în magazinele oficiale.
„E clar că vorbim despre produse de cele mai multe ori contrafăcute. Vorbim de înșelăciune, pentru că ele prezintă produsul ca fiind unul real, veridic, al acelei mărci pe care o prezintă și în al doilea rând vorbim de infracțiunea de contrafacere”, a declarat Cosmin Andreică, liderul Sindicatului Europol.
De cele mai multe ori, comerțul se desfășoară live, unde e loc inclusiv de negocieri între client și vânzător. Cum reclama e sufletul comerțului, fiecare își laudă marfa cum poate, iar prețul e cel mai important atu.
Autoritățile au o atitudine pur românească și se declară legate de mâini și de picioare.
Citește și: Minivacanță pe bani puțini. Românii se bucură din plin de liberele de Sfânta Maria: „Ne relaxăm la piscină”
„Avem o mare problemă. Dacă nu există plângeri e foarte puțin probabil ca poliția să se autosesizeze și de ce spun acest lucru. Gândiți-vă că noi în momentul de față, noi nu avem o structură în Poliția Română care să fie adaptată nevoilor operative, în sensul în care în mod proactiv să caute pe web astfel de site-uri”, a mai explicat liderul sindicatului.
Recent, peste 2600 de perechi de pantofi sport contrafăcuți aduși din China au fost confiscați în portul Constanța. „Valoarea bunurilor a fost estimată la suma de 6 milioane 500 de mii de lei și ar fi trebuit să ajungă la o societate comercială din București”, a declarat Andrei Ene, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă.
De fapt, autoritățile încearcă să își facă reclamă ascunzând realitatea. Sindicaliștii spun că din douăzeci de tiruri care intră în România, doar unul este oprit și verificat. Așadar, cantități mult mai mari de marfă contrafăcută ajung în țară pe sub nasul vameșilor.