Speriați de bombardamente, românii de la graniță sunt gata să fugă. De teama atacurilor repetate, cu drone camicaze lângă granița României, cei care trăiesc aproape de portul ucrainean de la Dunăre sunt gata oricând să fugă din calea râului.
Deși autoritățile de la București îi liniștesc, oamenii se tem că bombardamentele ar putea nimeri peste ei. Chiar primarul unei localități susține că o dronă rusească ar fi căzut pe pământ românesc.
Speriați de bombardamente, românii de la graniță sunt gata să fugă. Chiar dacă autoritățile încearcă să-i liniștească, oamenii se tem să nu vină războiul peste ei: „Suntem puțin abandonați”
De două zile oamenii din localitatea Ceatalcoi nu au mai închis un ochi. Atacurile Rusiei, care au avut loc la o aruncătură de băț de comuna lor au băgat spaima în toți. După ce mai multe drone au atacat portul Ismail, unul dintre dispozitivele camicaze s-ar fi prăbușit pe teritoriul țării. Zvonul le-a dat fiori reci sătenilor, care se gândesc cu groază că ar putea pica victime într-un război care nu este al lor.
„M-a afectat psihic într-un fel, n-am mai putut nici să dorm, stăteam numai cu urechea. Bubuia, am ieșit în uși amândoi, așa făceau pereții”, spun localnicii.
Unul dintre localnici spune că zgomotele au fost atât de puternice încât a crezut că dronele vor ataca România.
Localnic: „Chiar deasupra pe aici.”
Reporter: „Deci au trecut pe aici?”
Localnic: „Da, una a trecut pe aici, chiar fiul meu ieșise. Se auzea... avea un motor ca de motoscuter.”
Ministerul Apărării Naționale a transmis că niciuna dintre drone nu a căzut în România, însă asta nu le-a adus liniște oamenilor. Panica a fost uriașă. Preotul dintr-o comună învecinată povestește că s-a speriat atât de tare încât și-a luat copiii și a plecat de acasă. Acum doarme cu mașina echipată, gata să fugă în orice moment.
Inclusiv primarul comunei se gândește la ce este mai rău și spune că se simte abandonat de autoritățile care ar trebui să îl protejeze.
„Suntem puțin abandonați. Când zic chestia asta, părerea mea, degeaba avem instituții care chipurile ne protejează. În secunda doi, la cămin, pe stradă, pe dig, unde au ieșit oamenii să vină apărarea civilă, cineva să explice oamenilor ce s-a întâmplat”, a declarat primarul localității, Tudor Cernega.
Atacurile rușilor s-au întețit după ce Moscova a rupt acordul de transport al cerealelor pe Marea Neagră. Experții militari au explicat că prin distrugerea infrastructurii, rușii încearcă să diminueze importanța Ucrainei pentru piața globală.